НОВИНИ

Стефанос Циципас и указанията на корта

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:27, 29.01.2022
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
стефанос циципас обвиненията получаване треньорски указания
Слушай новината

Световният №4 Стефанос Циципас често е обвиняван от съперниците си и тенис експертите в получаване на нерегламентирани указания от своя баща Апостолос по време на мачовете си.

Правилника изрично забранява подобни действия от страна на треньорите на състезателите, а последният епизод с подобна драма се разигра по време на вчерашния полуфинал на Australian Open между Циципас и Даниил Медведев.

Руснакът изля словесна тирада пред съдията на стола Жауме Кампистол, оплаквайки се действията на Апостолос Циципас и неговото непрестанно говорене.

Арбитърът обаче отвърна на думите на Медведев с това, че не е видял нищо нередно и не възнамерява да санкционира Циципас, а това още повече разгневи руснака.

В средата на четвъртия сет обаче Кампистол все пак отправи официално предупреждение към Стефанос Циципас за получаване на треньорски указания, а малко по-късно стана ясно как реферът е бил информиран за неразрешените действия.

Жауме Кампистол е получил сигнал за нарушение на правилата от една от най-известните рефери сред жените Ева Асдераки-Мур. Видео в социалните мрежи показа как родената в Халкида гъркиня ясно сигнализира с жестове на своя колега на стола за нарушение на правилника от страна на треньора на Циципас. Секунди по-късно самият Кампистол обяви на микрофона, че Стефанос получава официално предупреждение.

След края на двубоя гръцкият тенисист се оправда с думите, че не е чул нищо от баща си, тъй като това е било невъзможно заради атмосферата на корта, създадена от публиката. Финалистът от миналогодишния Ролан Гарос дори се определи като жертва във въпросната ситуация, обвинявайки съдиите, че от доста време го "дебнат", за да го санкционират.

Преди дни по темата се изказа и седемкратният шампион в турнирите от Големия шлем Матс Виландер, който изрази мнение, че Апостолос Циципас трябва да престане с опитите си да дава указания на своя син. Думите на шведа дойдоха след успеха в пет сета на гърка срещу Тейлър Фриц на 1/8-финалите в Мелбърн.

Тази комуникация между семейство Циципас обаче не е обект на коментари от тазгодишния Australian Open US Open пък Анди Мъри постави под въпрос времето, което Циципас прекарва в съблекалнята по време на мач.

По време на Мастърса в Синсинати пък Александър Зверев обвини съдията на стола, че е допуснал гръцкия тенисист да вземе със себе си извън корта своя телефон. Междувременно камерите показаха как бащата на Стефанос Апостолос пише съобщение на своя телефон, което пък породи спекулации дали двамата не си комуникират.

През октомври миналата година в Индиън Уелс и Фабио Фонини на няколко пъти имаше претенции към съдиите, че Стефанос получава непозволена помощ от своя баща Апостолос.

Поглед още по-назад в миналото пък ни връща до един любопитен момент от двубой между Циципас и Корентен Муте по време на демонстративен турнир. Тогава французинът директно обвини Апостолос Циципас в неспортсменско поведение заради непрестанното му говорене, но Стефанос защити действията на своя баща, коментирайки, че не вижда нищо нередно в това той да се опитва да го окуражава на корта.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу изграждането на втори канал на Гребната база в Пловдив
Протест срещу изграждането на втори канал на Гребната база в Пловдив
Хасан Адемов, ДПС: МС да се занимава с реалните проблеми на хората, а толкова не с изчегъртване
Хасан Адемов, ДПС: МС да се занимава с реалните проблеми на хората, а толкова не с изчегъртване