Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Столичната община продължава с програмата за филтри на комините срещу мръсния въздух

bnt avatar logo
от БНТ
23:16, 18.12.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас
Слушай новината

От началото на декември досега въздухът в София е бил по-малко замърсен в сравнение със същия период на миналата година, показва статистиката на Столичната община. Въпреки това обаче, проблемът остава много сериозен, особено в квартали като "Красна поляна" и "Слатина". Именно те са във фокуса на програмата за инсталиране на филтри за комини, с която от Общината се опитват да се борят с мръсния въздух.

Семейство Иванови живее в един от кварталите с най-замърсен въздух в София - "Красна поляна". От години се отопляват на дърва и въглища, а къщата им е една от най-ниските в района. Това ги мотивира да се възползват от възможността безплатно да инсталират филтър на комина си.

Борис Иванов: Условията, в които живеем, не можем да си позволим нещо повече. В такъв вариант за този етап е много добре и след това ще кандидатстваме за смяна или на пелети или на газ, просто ще продължим нататък и така.

През следващата година програмата продължава, като от нея ще могат да се възползват още 500 семейства.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Знаете, че ефектът, ефективността на тези филтри е над 80%. И въпреки че това е временно решение все пак е решение, защото когато гледаме комините, които, особено в дни като днешния, когато имаме по сериозен натиск по отношение на климатичната обстановка, видим е ефектът от монтирането на тези филтри.

Участниците в програмата за инсталиране на филтри ще могат да се включат и в програмата за подмяна на отоплителните уреди, уточняват от Столичната община.

Репортер: Гергана Гайдарова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес ще се задържи облачно и мъгливо
Днес ще се задържи облачно и мъгливо
ЕП одобри удължаване на взаимния достъп до териториални води с Великобритания
ЕП одобри удължаване на взаимния достъп до териториални води с Великобритания