НОВИНИ

Уроци за живот и смърт – доктор Тома Томов от COVID отделението на Александровска

bnt avatar logo
от БНТ
21:42, 18.12.2020
5021
Чете се за: 02:13 мин.
У нас
Слушай новината

Доктор Тома Томов има много спасени пациенти в едно от най-тежките COVID отделения - това в Александровска болница. Има хубаво чувство за хумор. Признава, че за него да даде интервю е по-голямо изпитание от изминалата нощ отделението.

БНТ: Всъщност какво научава човек за смъртта и живота от пациентите?

Научава, че всяка една минута е важна. Всяко поемане на дъх. Всяка минута. Всяка усмивка. Всяка добра дума. Въобще, научава се да цени малките неща. Красотата на живота е в това - в малките неща. Едната усмивка. Слънчевия ден. Дъждът. Добрата дума. Научаваш тези неща.

В началото на пандемията когато събрали екипа им, били като непознати. Сега са като семейство в което всеки има значение. Имат периоди когато не са излизали от COVID отделенията със седмици. Без да знаят нищо за позора и славата на околния свят.

Аз лично никога няма да мога да свикна със смъртта. Определено всяка една човешка съдба и всяка смърт оставят в нас така да се каже черта. И е трудно. Трудно се приемат загубите. Трудно се приема загубата на човешки живот. Това е причината, по която искам да помоля всички хора, които не вярват, поне да се опитат да спазват мерките, за да спасим най-рисковите групи от хора, които могат да загубят живота си.

БНТ: Плачат ли понякога лекарите?

Да.

БНТ: Случвало ли ви се е?

Да, случвало се е.

БНТ: Най-милите жестове за вас кои са?

Един от последните е Сотирка. Една дама с онкохематологично заболяване, която беше наша пациентка и за съжаление загина ,но остави последната си пенсия в името на това, че сме я лекували.

БНТ: Вие никога няма да я забравите, нали?

Не, не!

БНТ: Помните ли какво сте си говорили с нея?

Да, искаше да отиде на сватбата на внучката си която е догодина. Говорихме си за нейния живот, как е протекъл, за дъщерите й. За работата. За нещата от живота. Да ,няма да я забравя. Има много такива пациенти.

За доктор Тома Томов хората не са статистика. Затова той ще помни завинаги хора като 82-годишната Сотирка. Ще се усмихва на снимките в медиите, където актьорът Владимир Пенев е облякъл тениска с неговия лик.

Благодаря на Владо Пенев за този жест, наистина съм трогнат, благодаря от сърце и му желая да бъде здрав. Ние се видяхме в едно трудно за него време - по скоро аз го видях, той не можа, защото аз бях със съответните лични предпазни средства. Радвам се ,че всичко завърши добре, че той е добре, че е здрав и му желая всичко най-добро в бъдеще.

Доктор Тома Томов се чувства на мястото си. Винаги е искал да бъде инфекционист. Не са му липсвали възможности да замине. Да изкарва повече пари. Иска да бъде лекар и на онези, които ги нямат. Вярва в науката и ваксините, защото те са спасявали човечеството неведнъж.

Аз вярвам повече в доброто, отколкото в лошото у хората. Изначално във всеки един предпочитам доброто отколкото лошото. Изначално във всеки един предпочитам да виждам доброто. Някак си светът е по-добър по този начин. Някак си ежедневието ни е по-добро, ако виждаме доброто. На всеки ъгъл има нещо лошо... У всеки има нещо по-различно, но предпочитам да виждам по-доброто, колкото и трудно да е това.
С течение на времето ,особено в хода на тази пандемия когато много хора изгубиха живота си, започнах да се радвам на всеки ден, на всяко малко нещо. Започнах да виждам неща на които преди не съм обръщал внимание. Било то в къщи, в семейството, било на работното място. Започнах да не обръщам внимание на неща, които преди са ме обърквали, тревожили, ядосвали.
Аз смятам, че истинското е по-малкото, простичкият живот. Това, заради което трябва да продължим, е спасяването на човешкия живот. Няма по-хубаво нещо от това да видиш как пациентът си тръгва от отделението ,благодари, стиска ти ръката или след време се обажда. Просто да благодари...

"Благодаря" е дума с голяма сила. Доктор Тома Томов знае това. Дано и ние да сме го разбрали.

Автор: Катя Тодорова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да изпълниш дълга си: Пожарникарят, който спаси Борово от трагедия, подобна на Хитрино
Да изпълниш дълга си: Пожарникарят, който спаси Борово от трагедия, подобна на Хитрино
Пената: Заслужена победа за ЦСКА, но сме далеч от титлата
Пената: Заслужена победа за ЦСКА, но сме далеч от титлата