НОВИНИ

"Европейци": Как идеята за малка бутикова изба промени цял регион в Родопите

bnt avatar logo
от БНТ
20:48, 18.12.2020
5609
Чете се за: 01:21 мин.
По света
Слушай новината

Как идеята за малка бутикова изба променя цял регион в подножието на родопската яка - това ще ви разкажем утре вечер, в предаването "Европейци", веднага след централните новини "По света и у нас". Историята за доброто вино, иновативното земеделие и туризма в село Устина, разказват Деница Торньова и операторът Антон Марчев.

Инж. Милко Цветков - собственик на винарска изба в с. Устина: Намерих това място тук благодарение на едно спиране до селската чешма. Защото търсех място, в което да правя вино, но и да отглеждам собствени лозя.

Така започва тази винена история, която носи неочаквана промяна в цял един регион в подножието на родопската яка. Идеята за малка бутикова изба в село Устина, бързо се развива до изграждането на голяма производствена база, в която работа започват десетки жители от района.

Мястото бързо става и притегателен център за чуждите туристи.

Мария Спасова - винен гид: Миналата година имахме посетители от 59 държави и това бяха над 13 000 човека.

Инж. Милко Цветков - Тъй като нашата винарска изба посреща много туристи, решихме да направим една месодайна ферма и намерихме една порода кози боер, която по корени е от Южна Южна Африка.

Димитър Камджалов - управител на ферма в с. Устина: Произвеждаме само месо, на протеини е изравнено с телешкото месо, а мазнините са му по - ниски от пилешкото, няма този обичаен аромат като на обикновените породи млечни кози и това го прави само по себе си уникално.

За храната на животните се грижи т.нар. тревомат, който целогодишно произвежда зелена трева. А за да няма и кътче необработена земя, край лозята в Устина засаждат и облепиха. Малко познатото у нас растение е изключително богато на витамин Е, витамин А и каротин. Във фермата вече планират да отглеждат и лавандула. Защото иновации и традиции, тук вървят ръка за ръка.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уроците на Щастливеца - в новия спектакъл "Ганьоада"
Уроците на Щастливеца - в новия спектакъл "Ганьоада"
"Българската Коледа": Цифров ехограф за детското отделение на болницата в Гълъбово
"Българската Коледа": Цифров ехограф за детското отделение на болницата в Гълъбово