НОВИНИ

Радев призова за нов модел на финансиране на иновационната дейност в България

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:44, 18.12.2020
Чете се за: 00:31 мин.
Политика
Слушай новината

Президентът Румен Радев призова за нов модел на финансиране на иновационната дейност в България, за да може страната ни реално да трансформира своята икономика.

Той участва в онлайн церемонията, на която беше представен 16-ият годишен доклад на форума "Иновации БГ" и бяха наградени победителите в Националния конкурс за най-иновативно предприятие на годината.

Държавният глава подчерта, че България е на 37-мо място в класацията на Глобалния иновационен индекс 2020, значително подобрение спрямо 2012 г.

Румен Радев, президент на Република България: През 2020 г. креативността и стремежът за развитие на българските иноватори са двигател за иновационна активност, в резултат на което са открити нови пазарни ниши и са стартирали производствата на нови изделия и предоставянето на креативни услуги. Докато за едни пандемията е била оправдание и причина за застой, то за други български предприятия кризата е ускорила осъществяването на нови идеи и иновативни дейности в сектора на патентите и полезните модели, където е отбелязан пик за 10-годишен период.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА се измъчи, но победи Левски и ще зимува трети в efbet Лига
ЦСКА се измъчи, но победи Левски и ще зимува трети в efbet Лига
Освободиха младежите, хванати да шофират дрогирани във Велико Търново
Освободиха младежите, хванати да шофират дрогирани във Велико Търново