НОВИНИ

Абсурд в Тутракан: Граждани са на воден режим заради опасен наклон на жилищен блок

bnt avatar logo
от БНТ
18:26, 18.12.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Слушай новината

Опасно наклонен блок в Тутракан застрашава живота на десетки семейства. Заради проблем в канализацията, панелната сграда се е наклонила с около 40 см през последните месеци. За да намалят риска, хората от блока сами организирали воден режим, като ползват вода само рано сутрин.

В блок "Възход" в Тутракан живеят 150 семейства. Наскоро установили, че част от основата му потъва.

Напред е потънал над 30 см, много видимо за две седмици, казва Йордан Василев. Хората са притеснени и за живота си, и за домовете си. Страхът го има постоянно в семейството, необичайният пукот, който се чува 24 часа в денонощието, стресът си е голям, казва Христо Христов. На мен животът ми е минал тука... Два лева да останат в семейството - отиват за апартамента, споделя Славейко Йорданов.

Оказва се, че блокът пропада заради некачествено изградена канализация при построяването на жилищната сграда преди 40 години.

Д-р Димитър Стефанов - кмет на община Тутракан: При самото строителство, канализацията е била компрометирана. Под блока основите са компрометирани от разлива, който се прави от отпадните води.

Заради проблема много от семействата напуснали апартаментите си, а останалите организирали строг воден режим, за да намалят риска.

6 месеца без вода, пускаме си по половин час вода, колкото да можем да си измием очите и тялото в тази пандемия, разказва Славейко Йорданов.

След като потърпевшите подали сигнал, Комисията по бедствия и аварии им отпуснала 700 000 лв за укрепване на блока.

Д-р Димитър Стефанов - кмет на община Тутракан: И се надявам до месец и половина да имаме избран изпълнител и веднага да започне укрепването на блок "Възход" 1.

Хората от блока се надяват времето през зимните месеци да не затруднява строителните дейности и проблемът да бъде решен бързо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: До 31 януари се удължава срокът на противоепидемичните мерки у нас
Официално: До 31 януари се удължава срокът на противоепидемичните мерки у нас
От днес рецептите за лекарства могат да се издават и онлайн
От днес рецептите за лекарства могат да се издават и онлайн