НОВИНИ

Изтече конфиденциална информация за цените на ваксините в Европа

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:18, 18.12.2020
Чете се за: 00:51 мин.
По света
Слушай новината

Цените на ваксините, договорени за европейския пазар, са конфиденциални и не могат да бъдат оповестявани - обяви Европейската комисия.

Това стана, след като белгийски държавен секретар публикува вчера в Туитър цените на шестте ваксини, договорени досега от Брюксел. Малко след това туитът беше изтрит, но изтичането на поверителна информация предизвика остри реакции.

От таблицата става ясно, че цените за една доза при различните фирми варират от 1,78 евро до 18 долара, като най-евтина е ваксината на "Астра Зенека", а най-скъпа - тази на "Модерна".

Първата ваксина, която се очаква да получи зелена светлина за употреба в ЕС - тази на "Пфайзер" и "БайонТех" струва 12 евро за доза. Бързо след публикуването на информацията, тя беше свалена от Туитър.

От ЕК обясниха днес, че ако в договорите нямаше клауза за конфиденциалност, нямаше да има и договори.

Стефан Де Керстмакер - говорител на Европейската комисия: Без всякакви съмнения фармацевтичните компании имат интерес от тази конфиденциалност, защото тя засяга чувствителна бизнес информация, но това е и в интерес на обществото, в интерес на преговарящите, на Еврокомисията, на държавите-членки и на европейските граждани. Ако цялата тази чувствителна информация беше публична, това би отслабило позициите на преговарящите.

От Еврокомисията се опасяват, че изтичането на информация за цените, договорени досега, може да се отрази на бъдещи преговори с други компании. Те не се ангажират и с позиция защо цените на ваксините на различните фармацевтични фирми са толкова различни.

От "Пфайзер" в Белгия също потвърдиха, че цените са конфиденциални и отказаха друг коментар.

ВАКСИНИТE СРЕЩУ COVID-19: Имате въпроси? Задайте ги тук

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободиха младежите, хванати да шофират дрогирани във Велико Търново
Освободиха младежите, хванати да шофират дрогирани във Велико Търново
Изяснява се дали откраднатата сума в Перник е 1 млн. лева
Изяснява се дали откраднатата сума в Перник е 1 млн. лева