НОВИНИ

Столичната община ще дари пет камери за контрол на скоростта на СДВР

столичната община дари пет камери контрол скоростта сдвр
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:08, 15.06.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Пет стационарно-преносими уреда за осъществяване на контрол на пътното движение на обща стойност 370 749,60 лв. ще бъдат дарени от Столичната община на СДВР за нуждите на отдел "Пътна полиция". Това реши Столичният общински съвет на заседанието си днес. Вносител на доклада е кметът на София Йорданка Фандъкова. В подкрепа на предложението ѝ гласуваха всички 45 общински съветници, присъстващи на заседанието.

Както според експертите по пътна безопасност, така и според гражданите контролът на скоростта, както и налагането на санкции при установени превишение на ограниченията, са най-ефективният начин за ограничаване на пътнотранспортните произшествия, посочва кметът на столицата в доклада. Според нея осъществяването на такъв контрол ще даде възможност за запазване на живота и здравето на гражданите и гостите на Столична община в максимална степен, както и изградената транспортна и инженерна инфраструктура.

Само за 2 седмици: 26 000 нарушения е отчела камерата на бул. "Сливница", където загинаха Ани и Явор

"Нееднократно съм заявявала готовността на Столична община да подпомогне дейността на Министерство на вътрешните работи, което съгласно действащото законодателство, има правото и задължението да осъществява контрола по Закона за движение по пътищата, в това число и контрола на скоростта", отбелязва Фандъкова.

Столичната община съдейства за изготвяне на проектите за поставяне на камери за контрол на четири места в града, определени съвместно с "Пътна полиция" като най-рискови. Проектите за тях са вече изготвени, но до момента от страна на МВР не са закупени нови технически средства за контрол на скоростта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любослав Пенев ще продължи да води Хебър Пазарджик и през новия сезон
Любослав Пенев ще продължи да води Хебър Пазарджик и през новия сезон
Син уби баща си в димитровградско село и се предаде сам
Син уби баща си в димитровградско село и се предаде сам