НОВИНИ

Стотици отменени полети с приближаването на Чанту към Шанхай

стотици отменени полети приближаването чанту шанхай
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:46, 13.09.2021
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Стотици полети бяха прекратени и десетки хиляди жители бяха евакуирани в Шанхай в понеделник, докато тайфунът Чанту се движи с ураганни ветрове и проливни дъждове към китайски мегаполис, съобщи АФП.

Градските власти са преместили най-малко 28 000 души от застрашени квартали, като се очаква бурята да достигне сушата в понеделник вечерта, съобщи държавната телевизия CCTV.

Чанту предизвика осемметрови вълни, когато центърът му се приближи до брега на Шанхай в понеделник следобед, съобщи Националния център за морско прогнозиране на околната среда.

Повечето полети от летищата в Шанхай бяха отменени в понеделник следобед, според услугата за проследяване на полети Flightradar24, докато "Шанхай Дисниленд" заяви, че ще бъде затворен до вторник.

Чанту се превърна бързо от депресия в супер тайфун, със скорост на придружаващите го ветрове до 257 км/ч, след като за пръв път се появи миналата седмица между Гуам и Филипините.

Оценката за опасността на бурята беше понижена през уикенда, но представителите на Шанхай поддържаха оранжев сигнал за тайфун в понеделник - второто най-високо ниво на предупреждение и призоваха жителите да „спрат дейности на открито и мащабни срещи“.

Влаковете на метрото бяха спрени, а градското правителство нареди на всички ученици от началното и средното училище да останат вкъщи от понеделник следобед до вторник. Бурята заобиколи източното крайбрежие на Тайван в неделя, без да стигне до сушата, принуждавайки властите там да преустановят фериботните услуги и да затворят обществените места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин вдига заплатите на военните и полицията
Путин вдига заплатите на военните и полицията
Даниел Иванов-Аоияма претърпя второ поражение в Токио
Даниел Иванов-Аоияма претърпя второ поражение в Токио