НОВИНИ

Стоян Бъчваров: Предстоят ни интересни 10 дни в олимпийския хокеен турнир

стоян бъчваров
bnt avatar logo
от БНТ
00:25, 11.02.2022
Чете се за: 05:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Генералният секретар на Българската федерация по хокей на лед Стоян Бъчваров беше гост в студиото на предаването "Олимпийски върхове", за да сподели своите впечатления от случилото се до момента на олимпийския турнир по хокей.

Бъчваров коментира случилото се в двубоя от женския турнир между отборите на Руския олимпийски комитет (РОК) и Канада, когато състезателките на двата отбора излязоха на леда с маски.

"И двата турнира започнаха с прецеденти и изненади. Зрителите вече видяха, че в мача от женския турнир между РОК и Канада трябваше да играят с маски заради забавяне на тестовете. Имайте предвид, че в хокея физическото натоварване е огромно, а жените са задължение да играят и с предпазни метални маски. Върху тях те трябваше да поставят и маската, която предпазва от епидемията. Това е може би прецедент в цял свят - първият официален хокеен мач, игран с маски. При жените нещата са ясни. Ако Канада и САЩ не се срещнат по-рано, това са фаворитите и ги очакваме на финал", коментира Бъчваров.

Генералният секретар на БФ Хокей на лед сподели своите очаквания и за мъжкия турнир, споделяйки, че ще бъде много трудно за руските хокеисти да защитят титлата си от Пьончанг.

"Руските хокеисти отново отиват с идеята да спечелят олимпийската титла, след като играчите от НХЛ бяха лишени от възможността да участват на Олимпийските игри. Те обаче тръгнаха много тромаво срещу Швейцария, които са един доста неудобен отбор. Новият треньор Жамнов и неговите помощници не убедиха, че има нов стил и новия изисквания, към които са приспособили отбора. Очаквам турнира да бъде тежък за тях. В Русия казаха, че златото може да им бъде взето от Финландия, а аз бих добавил може би и Канада. Днес се справиха доста убедително срещу сребърния медалист Германия. САЩ не успяха да покажат какво могат днес срещу домакините от Китай. Швеция са също традиционно силни. Турнирът пък започна със загуба на Чехия от абсолютния шампион Дания. Чехите обаче показаха тромава игра още на Купа "Известия". Срещу Дания допуснаха много грешки в отбрана и просто не убедиха, че са дошли за медал", заяви той.

Според Стоян Бъчваров сребърните медалисти от предишната Олимпиада Германия също трудно ще повторят успеха си, тъй като сега не се раздават на леда по същия начин.

"При германците има напрежение от очакванията към тях, че те отново трябва да стигнат до финала. Ще им бъде доста трудно. Отборът им не е добре сформиран. Лоша вратарска игра и неубедителна игра в отбрана. Аз ги гледах на Световното първенство в Рига преди шест месеца и тогава те блокираха 70-80% от ударите, а сега само маркират. Не се раздават, както на предишната Олимпиада, така че и тях ги очаква труден турнир", коментира главният секретар на БФ Хокей на лед.

Бъчваров не пропусна да и темата с мъжкия отбор на Китай, чието участие в надпреварата беше под сериозен въпрос до миналия ноември.

"Участието на домакините в турнира беше под сериозен въпрос. Международната федерация прати работна група от експерти през ноември, за да наблюдават два мача на играчите на китайския отбор, които играят в Континенталната хокейна лига (КХЛ) в Кунлун. Експертите се произнесоха, че Китай заслужава да играе в турнира. Интересното е, че всичките им играчи, включително и натурализираните са с китайски имена. Може би това е изискване на домакините. Днес 8:0 срещу САЩ. Това беше и много, и малко. Тези мачове са без значение, защото съгласно формата на турнира и 12-те отбора в хокейната надпревара продължават напред. Целта на китайците е може би да оставят приятни впечатления и емоции на зрителите. Както знаете, публиката е изцяло съставена от местни фенове. Предстоят ни интересни 10 дни", заяви той.

Накрая Стоян Бъчваров разказа малко повече и затова какво е влиянието на COVID-19 върху турнира до момента.

"Хокеистите вече започват да излизат от изолация. Тенденцията е тези, които са пристигнали по-рано и са били положителни вече да излизат от изолацията, така че се надявам всичко да завърши нормално. Форматът е 25 играчи плюс шест, които могат да се включат. За всеки мач отборите трябва да излязат с минимум 15 полеви играчи плюс двама вратари", завърши Стоян Бъчваров.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боран Хаджиев: Надявам се биатлонистите ни да постигнат по-добри класирания
Боран Хаджиев: Надявам се биатлонистите ни да постигнат по-добри класирания
Валентин Стефанов: Надявам се на добри резултати за Алберт Попов и Камен Златков
Валентин Стефанов: Надявам се на добри резултати за Алберт Попов и Камен Златков