НОВИНИ

Страхотен гол на Тилеманс и ВАР донесоха триумф на Лестър във ФА Къп

Борил Гочев
от Борил Гочев
21:20, 15.05.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
страхотен гол тилеманс вар донесоха триумф лестър къп
Слушай новината

"Лисиците" спечелиха с 1:0 срещу Челси в 140-ия финал на най-стария футболен турнир в света, ФА Къп.

Сблъсъкът на "Уембли" предложи истинска драма, след като Юрий Тилеманс даде аванс на Лестър след чудесно изпълнение, а секунди преди края на редовното време попадение на Бен Чилуел от Челси бе отменено заради изключително тънка засада.

Първото полувреме не предложи много интересни моменти, като за 45 минути нито един от двата тима на съумя да отправи точен удар.

Съставът на Челси все пак беше по-активния и в 29-та минута беше много близо до гола. Тимо Вернер и Сезар Азпиликуета се разминаха на сантиметри с топката при едно меко центриране на Тиаго Силва и пропуснаха златна възможност да открият резултата.

Втората част започна с леко предимство за "лисиците", които се опитаха да притиснат отбора на Челси.

В 63-та минута това даде резултат, когато Айосе Перес отклони лошо подаване на Рийс Джеймс към Люк Томас. Той комбинира с Юри Тилеманс, който с брилянтен изстрел от дистанция не остави шансове на Кепа Арисабалага за 1:0.

При гола останаха съмнения за игра с ръка на Перес, но все пак ВАР не откри нищо нередно и така голът остана.

Това попадение посъбуди Челси и лондончани се втурнаха в търсене на гола. Бившият футболист на Лестър Бен Чилуел стреля много опасно с глава в 78-та минута, но със сетни усилия Каспер Шмайхел изби топката.

В 86-та минута Мейсън Маунт се оказа на прекрасна позиция след центриране на Канте, но неговия мощен удар отново бе спасен от Шмайхел, който показа блестящ рефлекс.

Най-голямата драма обаче дойде само 180 секунди по-късно. Бен Чилуел бе изведен зад отбраната на Лестър и достави остро центриране по земя. Чаглар Союнчу опита да изчисти, но топката рикошира в крака на Чилуел и влетя в мрежата на "лисиците" за 1:1.

Секунди по-късно обаче съдията Майкъл Оливър получи сигнал, че ситуацията ще бъде преразгледана от ВАР заради потенциална засада на играча на Челси.

След известно забавяне арбитърът вдигна високо своята ръка, сигнализирайки, че отсъждането му е за засада. Повторенията пък показаха, че ако е имало такава, то наистина е ставало въпрос за милиметри.

В оставащото време Лестър удържа крехкия си аванс и така отборът на Брендън Роджърс стигна до исторически първи трофей от най-старата футболна надпревара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Яйца и димки между участници в гей парад и контра гей парад в Бургас
Яйца и димки между участници в гей парад и контра гей парад в Бургас
Супердерби на Италия направиха Ювентус и Интер
Супердерби на Италия направиха Ювентус и Интер