НОВИНИ

Строежът на "Северен поток 2“ приключва на 12 септември

строежът северен поток 2ldquo приключва септември
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:09, 22.08.2021
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

Крайният срок за приключване на полагането на тръбите от "Северен поток 2" във водите на Федерална република Германия от кораба "Фортуна" е 12 септември тази година, съобщи в неделя агенция Блумбърг, позовавайки се на германските морски власти.

Според портала Marine Traffic корабът за полагане на тръби "Фортуна", който преди е работил в датски води, сега се намира в териториалните води на Германия.

В момента "Северен поток 2" е завършен на 99%. В края на юли беше съобщено, че корабът за полагане на тръби "Фортуна" продължава да работи на последния участък.

На 21 юли САЩ и Германия публикуваха споразумение по проекта "Северен поток 2", според което Вашингтон призна, че санкциите няма да спрат изпълнението му, а Берлин се ангажира да търси удължаване на транзита на руски газ през Украйна. В същото време американските власти си запазват правото да предприемат действия в случай на "използване от Русия на енергия като геополитическо оръжие в Европа" и "агресия срещу Украйна", отбелязва Държавният департамент.

Руската страна многократно е подчертавала, че "Северен поток 2" е търговски проект и се изпълнява съвместно с европейски партньори. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков изрази недоумение от опитите на редица държави да определят съдбата на газопровода при политически мотивирани обстоятелства. Москва също многократно е заявявала, че никога не е използвала енергийни ресурси като инструмент за натиск, припомня ТАСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сръбските власти задържаха 13 кг хероин на граничния пункт с България
Сръбските власти задържаха 13 кг хероин на граничния пункт с България
Ръководството на "Левски" прие оставката на Живко Миланов
Ръководството на "Левски" прие оставката на Живко Миланов