НОВИНИ

Строителят на газовата връзка с Гърция пред Радев: В рамките на август ще изпълним всичко от наша страна

живо среща газовата връзка гърция президента
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 12.08.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев се среща със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция и ръководството на проектната компания, възложител на строежа. Изясняването на реалното състояние и необходимите действия за максимално бързото и ефективно довършване на проекта ще бъдат във фокуса на разговора.

В срещата участват служебният министър-председател Гълъб Донев, служебният министър на енергетиката Росен Христов и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

"Междусистемната газова връзка не е просто инфраструктурен проект, тя е обект със силно регионално и геополитическо измерение. Този проект е от съществено значение не само за задълбочаване на стратегическото партньорство между нашите две страни, но има и своето огромно значение за постигане на реална диверсификация в доставките на газ за България и за страните от Централна и Източна Европа. Също така и за гарантиране на стабилното икономическо развитие в нашия регион и за реализация на европейската политика за гарантиране независимост и сигурност на доставките на енергоносителите", каза Радев.

Приключването на този инфраструктурен и геополитически проект в условията на тежка глобална енергийна криза, на ограничени доставки, растящи цени, е от особена важност за нашата страна, подчерта президентът.

Той увери, че българската страна е готова за пълно съдействие за пускане в експлоатация на проекта възможно най-бързо. Заяви, че се надява останалите довършителни дейности и строително-монтажните работи, касаещи пожарната безопасност и дейности, касаещи безопасната експлоатация на проекта ще бъдат приключени при пълна мобилизация, както на строителите, възложителя, така и с подкрепата на българската държава, в лицето на българското правителство.

От името на фирмата строител "Авакс" Антонис Митзалис увери, че от самото начало са осъзнавали колко важен е проектът и се опитват да дадат най-доброто по възможностите си, за да го приключат успешно. Информира, че в края на 2020 г. в разгара на епидемията от коронавирус 35 високо квалифицирани специалисти са се разболяли и не са знаели къде хората да останат в карантина - в България или в Гърция.

"В такива трудни условия осъзнахме колко важен е този проект за България и ще направим всичко възможно Гърция да се гордее с изпълнението му. Ще направим всичко, което е по силите ни, за да може обектът да бъде приключен и да влезе успешно в експлоатация", каза Антонис Митзалис.

Стана ясно, че строителят е направил разчет във времето за това как да се случи довършването по най-експедитивен начин и в рамките на август ще се постараят всичко да бъде изпълнено от тяхна страна. Увериха, че има 2-годишен период за гаранционна поддръжка.

Проектът е на финалната права, каза от своя страна Теодора Георгиева - изпълнителен директор на възложителя ICGB.

"Очакваме обектът да ни бъде предаден от строителя, готов за експлоатация, в унисон на всички изисквания от българското законодателство. Основните дейности са свършени, но има съпътстващи дейности, които са задължителни с цел узаконяване на проекта", каза тя.

Георгиева уточни, че в момента са в дискусия с "Булгаргаз" кога точно да активират точката Комотини за пиремане на азерски газ.

"Те имат сключен анекс до края на септември. Също така резервиран капацитет на Неа Месемврия и Сидерокастро, така ще се съобразим изцяло с поетите от тях ангажименти, за да може в първата възможност да се включим и активираме точка Комотини", каза тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева даде началото на събитията по случай Международния ден на младежта в Перник
Весела Лечева даде началото на събитията по случай Международния ден на младежта в Перник
КЕВР реши: Природният газ поскъпва с 60%
КЕВР реши: Природният газ поскъпва с 60%