НОВИНИ

Световен бокс ще проведе първия си световен шампионат в Ливърпул през 2025 година

Създадената през 2023 година федерация, която има за цел да изземе функциите на Международната боксова асоциация, за момента разполага с 44 страни-членки. МОК не признава нито една от двете организации.

град Ливъпрул
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:38, 17.09.2024
Чете се за: 02:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Организацията Световен бокс (World Boxing) ще проведе първия си световен шампионат в английския град Ливърпул през следващата година, информираха от централата.

Създадената през 2023 година федерация, която има за цел да изземе функциите на Международната боксова асоциация (ИБА), за момента разполага с 44 страни-членки. За момента Международният олимпийски комитет не признава нито едната от двете организации - ИБА, защото беше изключена преди година заради системни нарушения, а Световен бокс заради това, че все още има твърде малък брой членове. Провеждането на световното първенство несъмнено е опит на новата организация да привлече повече националния федерации на своя страна.

МОК вече обяви, че няма намерение да организира от свое име боксов турнир на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година и с тези функции ще трябва да се заеме организация, успяла да обедини около себе си националните федерации. Решение дали боксът ще бъде олимпийски спорт се очаква да бъде взето към края на 2025 година.

В планирания от Световния бокс световен шампионат ще има 10 категории, които ще бъдат обявени в скоро време. Турнирът в Ливърпул трябва да се проведе между 4 и 14 септември. За пръв път и мъжете, и жените ще участват на едно световно първенство, а не както е по традиция на две отделни.

За 2025 година ИБА също планира организирането на световни първенства. Шампионатът за мъже ще бъде в Астана, Казахстан, докато този за жени ще се проведе в Белград, Сърбия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов отпадна на старта на Чалънджър в Румъния
Димитър Кузманов отпадна на старта на Чалънджър в Румъния