НОВИНИ

Световен отзвук след ликвидирането на лидера на Хамас Яхия Синуар

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:14, 18.10.2024
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Реакциите след смъртта на Яхия Синуар - генералният секретар на НАТО Марк Рюте беше лаконичен, и каза, че лидерът на Хамас няма да му липсва.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че "съчувства на близките на жертвите" на нападението на Хамас миналата есен и добави, че смъртта на Синуар е повратен момент във войната. За незабавно освобождаване на заложниците настоя германският външен министър Аналена Бербок. Синуар беше брутален убиец и терорист, който искаше да унищожи Израел и неговия народ, добави тя. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон ще удвои усилията си в следващите дни за прекратяване на конфликта в Газа. Според Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел смъртта на Синуар значително ще отслаби групировката.

"Синуар беше лидер на терористичната организация, на "Хамас" и реално архитектът на убийствата, кланетата, изнасилванията, отвличанията от седми октомври. Неговата смърт значително ще отслаби Хамас. Обсъдихме и условията за траен мир, който да доведе до варианта две държави. Искам да подчертая нещо - този стабилен мир и решението за две държави е възможно само при стабилна, силна и реформирана палестинска власт", заяви Урсула Фон Дер Лайен, председател на ЕК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Това не са тръби, а боклук" - проблеми с водата мъчат жителите на село Коняво
"Това не са тръби, а боклук" - проблеми с водата мъчат жителите на село Коняво
Проф. Владимир Чуков: На война като на война
Проф. Владимир Чуков: На война като на война