НОВИНИ

Кой е Яхия Синуар и защо се превърна в мишена номер едно за Израел?

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:14, 17.10.2024
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Настоящият лидер на Хамас - Яхия Синуар - е прекарал голяма част от живота си в израелски затвори. Името му се свързва предимно с това на Мажд - организацията за сигурност, която той създава и която работи активно за разкриване на израелските шпиони в палестинското движение.

61-годишният Яхия Синуар е главният архитект на нападението срещу Израел от 7 октомври 2023 година, което предизвика войната в Газа. Умел оратор, той вдъхновява сподвижниците си с ярки речи.

"Ще дойдем при вас, ако Бог пожелае - в бушуващ потоп. Ще дойдем при вас с безкраен брой ракети, ще дойдем при вас в потоп от войници без ограничения, ще дойдем при вас с милиони от нашата нация, прилив след прилив", казва Яхия Синуар в едно от изявленията си.

Синуар беше обявен за лидер на Хамас след убийството на бившия ръководител Исмаил Хания в Техеран през август. Той е роден в бежанския лагер Хан Юнис. Арестуван е няколко пъти през 80-те години за подривна дейност. По това време организира отвличането и убийството на израелски войници и е осъден на доживотен затвор през 88-ма година. Прекарва в затвора 22 години, преди да бъде пуснат на свобода при размяна на затворници срещу израелския войник Гилад Шалит.

През септември 2015 г. Синуар е обявен за терорист от правителството на Съединените щати. От 2017 г. е на ръководен пост в Хамас. От 7 октомври миналата година Израел смята че той и други лидери "живеят живот назаем", както се изрази министърът на отбраната Йоав Галант. На 13 февруари тази година израелската армия разпространи видео с Яхия Синуар и неговото семейство в тунел в Газа, заснето на 10 октомври 2023 г. Войниците твърдят, че са изпуснали за малко лидера на Хамас.

Малко вероятно е Израел да сложи край на войната преди Синуар да бъде мъртъв или заловен, смятат официални лица в региона.

През лятото Тел Авив заяви, че Синуар е единственото препятствие за постигане на споразумение за освобождаване на похитените от Хамас през октомври миналата година. Той остава човекът, от когото зависи сключването на примирие в ивицата Газа, заяви и американският държавен секретар Антъни Блинкен.

Снимки: БТА, БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейските лидери обсъждат подкрепата за Украйна и проблемите на миграцията
Европейските лидери обсъждат подкрепата за Украйна и проблемите на миграцията
Цветелина Георгиева отпадна от еврошампионата по тенис на маса
Цветелина Георгиева отпадна от еврошампионата по тенис на маса