НОВИНИ

Провал на BG-Alert: Защо системата за ранно предупреждение отново не сработи?

Тестването трябваше да стане днес между 13:00 и 13:30 часа

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:00, 17.10.2024 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Снимка: МВР
Слушай новината

Малцина днес получиха съобщение от системата за предупреждение при бедствия BG-Alert. Тестът днес е отложеният от 1 октомври, когато отмяната беше обяснена със събитията в Близкия изток, което можеше да донесе още напрежение. Въпреки допълнителното време, което имаха за подготовка, от системата днес не успяха да алармират много голяма част от българите.

Тестването трябваше да стане днес между 13:00 и 13:30 часа, но много хора не получиха съобщение от системата BG-Alert. Наш екип беше на оживено място в столицата и за половин час нито един не получи съобщение. Заговори се за пореден провал на системата.

От МВР обясниха, че според тях няма проблем. За да получат такива тестови съобщения, гражданите трябвало предварително да влязат в настройките на телефоните си и да активират получаването на такива тестови съобщения. Хората обаче не бяха предупредени за това:

БНТ: Предупреждение от BG-Alert имате ли?

- Не нямам.

- Къде да го търся, като обикновено съобщение ли? Не нямам.

- Не, нищо не съм получавал.

- Със сигурност нямам. То издава специфичен звук. Ето проверявам - няма.

БНТ: Как си го обяснявате?

- Най-вероятно са сбъркали нещо в тестването.

От МВР твърдят че на страницата на BG-Alert, при условие, че е прочетена внимателно, е имало предупреждение, че предварително трябва да активираме опцията за получаване на тестови съобщения.

"Всички компоненти на системата сработиха, както се очакваше. Причината - голяма част от хората да не получат съобщение е настройката на собственото им мобилно устройство. За да получават гражданите съобщения от BG-Alert трябва да влязат в настройките на телефона си, в опцията безжични съобщения и да изберат на кои канали искат да получават съобщения. Като аз им препоръчвам да включат всички канали", обясни Георги Лукарев, инспектор в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

БНТ: Защо при предишното тестване всички получиха съобщение?

Георги Лукарев - инспектор в ГДПБЗН: "При предишното тестване беше използван друг канал, който е скрит и не може да бъде управляван от потребителите. Той е предназначен за най-висока степен на опасност и при използване на този канал всички устройства получават това съобщение съпроводено с звук и вибрация на този канал."

Директорът на националната пожарна главен комисар Александър Джартов също отрече да има проблеми с BG-Alert и съобщи, че тестовете ще се провеждат периодично, за да се избягват грешки в бъдеще. Още при старта на системата преди година и половина грешно съобщение изплаши хората. А при големия пожар в ямболското село Воден през лятото никой не беше предупреден с оправданието, че всичко е станало много бързо.

Днес хората в Болярово и района очакваха съобщения, но това не се случи.

Костадин Караманлиев: “Не получих никакво съобщение. От вчера алармират по всякакви новини, онлайн издания, по телевизии, че ще има такова съобщение, но днес до момента все още не съм получил съобщение. Ако стане нещо, за което трябва да се реагира бързо, аз не мога да чакам половин час някой да ми прати СМС и той да не дойде."

Следващото тестване на системата BG-Alert ще е в началото на следващата година.

Вижте повече в прякото включване на Зоя Велинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветелина Георгиева отпадна от еврошампионата по тенис на маса
Цветелина Георгиева отпадна от еврошампионата по тенис на маса
Изборите на главен прокурор и председател на ВАС започнаха с обвинения за нелегитимност (ОБЗОР)
Изборите на главен прокурор и председател на ВАС започнаха с обвинения за нелегитимност (ОБЗОР)