НОВИНИ

Човешка грешка: Натиснат грешен бутон е задействал системата, която разпрати съобщения за тревога

От ГДПБЗН обявиха кога ще започнат реалните тестове на системата BG-ALERT

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:04, 02.11.2023
Чете се за: 03:35 мин.
Общество
Слушай новината

Натиснат грешен бутон от преуморен служител е задействал снощи системата, която разпрати хиляди съобщения за тревога до потребителите на един от мобилните оператори. Фирмата се извини на всички засегнати страни и институции за причиненото безпокойство и неудобство. Шефът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" обяви кога ще започнат реалните тестове на системата BG-ALERT.

- Получих го! Е, нищо де, малко се стреснах само звука, то изчезна венадага.

- Веднага се сетихме, че е нещо с Гражданска защита, но не му се вързахме и репортажите на всички телевизии дадоха, че е грешка.

Фирмата се извини и обясни, че става дума за човешка грешка.

"Колегата в периода на тестване на услугата натиснал копчето, което е за реалните клетки, а не на тестовите клетки, които използваме", каза Николай Симеонов, собственик на фирмата-изпълнител на проекта.

Причината, че не всички потребители на този оператор са получили съобщението, е че служителят се е усетил какво е направил и е канселирал процеса. Според ИТ специалистите подобни тестове не се правят от сам човек.

"Грешки стават, винаги, затова има мерки които се предприемат, това обикновено не се прави от един човек, да еди кой си човек изпълнява теста, но обикновено около него има екип, който наблюдава какво се случва и защо се случва", обясни Атанас Гьоков, ИТ специалист.

Във фабричните настройки на всички телефони автоматично са изключени тестовите известия. Това означава, че съобщението от снощи, въпреки че на него пишеше тест тест, не е било тестово.

"По начина, по който го тествахме видяхме, че системата работи и държавата ще може да я използва в случаи на бедствия и аварии", поясни Николай Симеонов, собственик на фирмата изпълнител на проекта.

От фирмата увериха и че при евентуално истинско бедствие сайтът ще издържи на натоварването и няма да се срине. Сега е показал грешка, защото в този момент сайтът не е бил активиран. Стана ясно и защо някои потребители получиха съобщението от името на президента.

"Няма нищо общо президентската институция с това съобщение, това е особеност на част от мобилните апарати, които са с по-стара версия на Андроид. В този случаи ние сме подготвили снимки на сайта BG-ALERT, така че да могат и визуално да видят по какъв начин ще изглеждат тези съобщения", заяви гл. комисар Александър Джартов, директор на ГД ПБЗН.

Вече е публикуван и точния график на реалните тестове - те започват на 7 ноември в област Габрово и завършват с националния тест на 29 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още фалшификации на вота: В Лом попълват празни бюлетини, кандидат за общински съветник се разпорежда в Петричко
Още фалшификации на вота: В Лом попълват празни бюлетини, кандидат за общински съветник се разпорежда в Петричко
Лудогорец вкара на Славия два гола след почивката и си тръгна с три точки от стадион "Александър Шаламанов"
Лудогорец вкара на Славия два гола след почивката и си тръгна с три точки от стадион "Александър Шаламанов"