НОВИНИ

Ръст на пенсиите, добавките за майчинство и дефицит до 3% предвижда бюджетът за 2024 г.

Заложено е и поне 5% увеличение на заплатите в държавния сектор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:22, 02.11.2023
18859
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Бюджет с дефицит до 3% ще предложи правителството за следващата година. Предвижда се ръст на пенсиите около 10%, както и втората година майчинство да се заплаща по една нетна минимална работна заплата.

Политиката по доходите е обсъдена днес от премиера Николай Денков, финансовия манистър Асен Василев и лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ.

От правителството са заявили пред синдикатите, че планират ръстът на доходите да изпревари инфлацията. Прави се анализ на заплатите в държавната администрация и се разработва механизъм, чрез който да се преодолеят дисбалансите в различните ведомства. През следващата година ще се обсъжда механизмът, по който ще се въведе индивидуална осигурителна вноска за държавните служители.

"Това, което чухме беше, че ще бъдат увеличени възнагражденията в администрацията, което не може да е изненада. Като те ще бъдат увеличени по такъв начин, че увеличението на минималната работна заплата и увеличенията, които ще бъдат направени за сметка на пропуснати увеличения през тази година. Знаете, че на част от администрацията се увеличиха заплатите, на други - не. Та тези две увеличения няма да резултират в общото увеличение, което ще бъде поне 5%. Увеличение и на минималните обезщетения за безработица. Увеличение на това, което наричаме популярно "вдовишка добавка" на пенсиите", обясни пред БНТ Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Риши Сунак: Световните лидери са отговорни за опасностите от изкуствения интелект
Риши Сунак: Световните лидери са отговорни за опасностите от изкуствения интелект
Йоана Константинова отпадна в четвъртфиналите на двойки на турнира в Швеция
Йоана Константинова отпадна в четвъртфиналите на двойки на турнира в Швеция