НОВИНИ

Риши Сунак: Световните лидери са отговорни за опасностите от изкуствения интелект

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:29, 02.11.2023
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Световните лидери са отговорни за справяне с опасностите, произтичащи от изкуствения интелект, заяви британският премиер Риши Сунак. Той е домакин на първа среща на върха във Великобритания, посветена на рисковете от технологията.

Единомислещи правителства и компании за изкуствен интелект са се споразумели за изпитване на сигурността на бъдещите разработки преди тяхното обнародване, съобщи Сунак. Китай не е сред страните, присъединили се към споразумението. Присъствието на азиатския гигант обаче се отчита като успех от британските домакини.

В срещата участваха представители на около 28 страни, сред тях политици, технологични босове и учени. Те заседаваха в емблематичния Блечли парк - център за разбиване на кодове през Втората световна война северно от Лондон.

По-рано всички участници, включително Съединените щати, Китай и Европейския съюз подписаха историческа обща декларация. В текста се посочва, че Изкуственият интелект дава "огромни глобални възможности", но трябва да се разработва по надежден и отговорен начин, ориентиран към човека.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Илиев: Волейболът е важна тема за нас
Димитър Илиев: Волейболът е важна тема за нас
Ръст на пенсиите, добавките за майчинство и дефицит до 3% предвижда бюджетът за 2024 г.
Ръст на пенсиите, добавките за майчинство и дефицит до 3% предвижда бюджетът за 2024 г.