НОВИНИ

Евакуираните от Газа български граждани вече са в Кайро

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:42, 02.11.2023
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

36 български граждани бяха успешно изведени от ивицата Газа и са в безопасност в Египет, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Това е станало благодарение на координираните усилия на външното ни министерство с представителствата ни в Кайро, Рамалла и Тел Авив. Състоянието на всички е добро. Днес са прекарали деня в Кайро.

Българските граждани са били в първата възможна група, на която е била разрешено да напусне Ивицата Газа през пункта Рафа след отварянето му вчера. Според техните близки, нашите сънародници не са имали проблеми при преминаването, призори са пристигнали в Кайро.

Сред тях е и Аля ал Шарафи със съпругата си Сали и дъщеричката им Сийка на 4 години. Кръстена е на баба си, която стои денонощно с телефона в ръка, за да не пропусне нито едно обаждане от тях.

Семейството е живеело в лагера "Джабалия", където Сийка ходела на детска градина. След 7 октомври се евакуирали се в южната част на ивицата, в Нюсейрат, но и там имало удари и опасност навсякъде около тях.

Сийка ал Шарафи: "И всеки ден, всеки ден, когато можехме да се свържем, това беше най-тежкото за нас, усещахме, че той сякаш се сбогуваше с нас и не знаехме дали на другия ден пак ще можем да се чуем. Внучката ми всеки ден питаше кога ще отворят границата да дойда при теб, кога ще отворят границата да дойда при теб."

В следобедните часове Сийка ал Шарафи вече е разговаряла със сина си в Кайро.

Сийка ал Шарафи: "Добре са, доволен е, бил е на събрание в посолството, след това са им дали визи на тези които нямат визи за България - членовете на българските семейства, взел е виза за жена си и сега чакат да видят какво ще се реши за евакуацията."

По време на израелските удари, са изгубили свои близки, загинали под рухнала сграда. Сега малката Сийка е много щастлива, че ще дойде в България. Семейството очаква второто си дете през декември, само след месец, а в Газа ситуацията с болниците е крайно тежка. Там е останал д-р Шауги Мхейсън, невролог, завършил медицина в България. Съпругата и двете му деца са в групата евакуирани, но той отказал да тръгне. Не мога да оставя пациентите си - казал на близките си.

Сийка ал Шарафи: "Разбира се, че има риск за живота му. Много лекари загинаха, много шофьори на линейки загинаха."

Днес стана ясно, че 16 от всичките 35 болници в ивицата Газа вече не могат да работят поради липса на гориво.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец вкара на Славия два гола след почивката и си тръгна с три точки от стадион "Александър Шаламанов"
Лудогорец вкара на Славия два гола след почивката и си тръгна с три точки от стадион "Александър Шаламанов"
Димитър Илиев: Волейболът е важна тема за нас
Димитър Илиев: Волейболът е важна тема за нас