НОВИНИ

Защо не заработи системата за ранно предупреждение във Воден?

Камбаната на църквата известила хората в ямболското село за бедствието

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:12, 18.07.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Защо системата за ранно предупреждение за бедствия у нас не се е задействала вчера в село Воден?

По закон това става с искане на кмета на населеното място и областния управител.

Защо хората от Воден са били предупредени половин час след началото на пожара и то със сигнал от камбаната на църквата?

Доскоро системата за ранно предупреждение и евакуация на хората при бедствия у нас беше една. Това са познатите ни сирени, които засега свързваме повече с 2 юни. Към тях от 4 месеца се добавя и новата система BG-ALERT, която ги надгражда с изпращане на SMS и звуков сигнал на телефона. Тя не е за бедствия, които не могат да се прогнозират като земетресение например, но е пряко насочена към предупреждение за пожари и наводнения. Но в село Воден не се задейства. Съветникът на вътрешния министър - комисар Николай Николов обясни това с липсата на ток и покритие на мобилните оператори.

"По време на пожара няма ток. Токът се спира и няма покритие на мобилните оператори на терен", каза Николай Николов , съветник на министъра на вътрешните работи.

Затова според Николай Николов хората във Воден са били предупреден чрез камбаната на църквата и със сирените на пожарните коли.

Кадрите, с които БНТ разполага, показват пожарни, които обаче не са с пуснати сирени. Директорът на пожарната - главен комисар Александър Джартов пък заяви, че системата за ранно предупреждение изисква определени процедури, за които вчера във Воден не е стигнало времето да бъдат изпълнени.

А защо не са се задействали познатите сирени за ранно предупреждение и евакуация на хората? По закон това трябва да стане с искане на кмета на населеното място или областния управител. Потърсихме за коментар областния управител на Ямбол Николай Костадинов. Писмено той отговори, че след като е издадена заповед за частично бедствено положение на територията на общината, задействането на сирените е задължение на кмета.
А по-рано през деня заяви:

"Служители на МВР и пожарната оповестиха, че е налице ситуация за евакуация със сирените на автомобилите си", каза Николай Костадинов, областен управител на Ямбол.

И така, вместо със сирени, жителите на Воден бяха предупредени с камбаната на църквата, но твърде късно. В бъдеще МВР може и да направи анализ за работата на системата за ранно предупреждение, който да я направи по-ефективна, но изгорелите къщи и животни на хората във Воден няма как да върне.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналистът Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов"
Журналистът Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов"
Протест заради безводие във варненски села
Протест заради безводие във варненски села