НОВИНИ

Фрагментите на левицата нямат изгледи за по-добро представяне в следващите избори, смята Татяна Дончева

bnt avatar logo
от БНТ
19:44, 18.07.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Има обща тревога, че фрагментите на левицата нямат изгледи за по-добро представяне в следващите избори, каза в студиото на "Още от деня" Татяна Дончева от КП "Левицата".

"Има едни обществени очаквания на лявото общество, които искат непременно обединяване и изобщо не отчитат никакви подробности, които понякога са решаващи. Те си представят, че като щракнем с ръце, като се съберем на едно място и те започнат да скандират "единство, единство" работата е станала, а тя не е станала. Това е един труден и мъчителен процес, който трябва да започне. Ние не гледаме на него като на някакво извънредно събитие, а отчитаме трудностите му и знаем, че ни предстои дълъг път", каза Дончева.

Дончева каза, че Корнелия Нинова е била противник на такъв процес и неслучайно нейните привърженици и симпатизанти вътре в партията и сега са против, без да има някакви рационални аргументи.

"Тя беше обективната пречка този процес да започне. Вярно е, че хората, които в момента управляват БСП са хора от най-тесния ѝ кръг и те като прояви в продължение на години бяха събрали достатъчно неприязън, но ние отчитаме, че трябва да се преговаря с тези, които представляват БСП в момента. И БСП лека полека да надживее самата си вътрешна драма."

Има привърженици на Нинова, смята Татяна Дончева, които посрещат болезнено обстоятелствата с нейното отстраняване в ръководството на партията.

"Ние ще направим нужното на изборите да се яви един обединен формат. Но това не е просто нещо. Мисля, че повечето хора считат, че без консолидационни процеси, без някаква форма на нова коалиция, без някакво изваждане на нови лица, ние няма да можем съществено да променим броя на депутатите."

Дончева смята, че на първо време е по-реалистично да се върви към коалиция, а как тази работа ще се развие във времето предстои да се види.

"Тя не бива да бъде форсирана изкуствено, не бива хората, които имат резерви, да бъдат просто игнорирани."


Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още два финала за България на световното по кану-каяк в Пловдив
Още два финала за България на световното по кану-каяк в Пловдив
Антъни Генов е на една крачка от финала на двойки на турнир по тенис в Тунис
Антъни Генов е на една крачка от финала на двойки на турнир по тенис в Тунис