НОВИНИ

Тошко Йорданов: Политически фойерверк е искането на оставки заради пожарите

bnt avatar logo
от БНТ
19:16, 18.07.2024
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Попитан дали "Има такъв народ" подкрепя исканите от ПП-ДБ и "Възраждане" оставки в правителството заради пожарите, Тошко Йорданов - председател на ПГ на "Има такъв народ" заяви:

"Това е политически фойерверк. Няма никакъв смисъл от това упражнение в момента. По-добре да се оправят законите, да се закупят машини, да се работи превантивно. Знаете ли защо не се е задействала системата - BG ALERT - защото по време на пожарите спирало тока и нямало ток и нямало покритие и нямало как да се изпрати. При повечето бедствия тока се спира превантивно. Другото обяснение беше, че кметът трябвало да се обади. За какво сме ги дали тези 2 млн. и половина? Най-тъжното нещо, което днес се случи е, че от Св. Синод изпратиха наистина съвсем човешко писмо със списък с всички църкви в страната и казаха - ако има проблем, кажете ни и ние ще известим хората, както можем. Значи ние се връщаме директно към 15 век, когато бие камбаната и хората на село разбират, че има проблем и бягат. Тука ако трябва да хвърчат глави, трябва да хвърчат много глави, не само на сегашния министър."

Тошко Йорданов коментира ситуацията с множеството пожари в страната.

"Прави ли ви впечатление, че винаги говорим следварително. Дали е воден ад, дали е огнен ад, дали, да не дава Господ, някакъв природен катаклизъм, говорим следварително. Прави ми впечатление, че си говорим едно и също. Когато правихме "Шоуто на Слави" толкова години подред, не искам да си спомням колко национални траура преживяхме и всеки път говорим едно и също, и всеки път е ясно какво трябва да се направи, и никога не се прави. Сега, когато съм от другата страна, да ви кажа, голяма част от тези, които са овластени, всъщност не им пука. А гледат на парите за бедствия и аварии, като на средства, които могат да употребят, а не като средства, които трябва да имат превантивна роля. Никой никога не е взел някакво решение с превантивна цел. Ако се подготви държавата по-добре, щетите ще са по-малки. Когато издавят поредните села някои порои, винаги говориме как просеките са затлачени, коритата на реките не са почиствани и никога след това не се почиства до поредното наводнение. Относно пожарите. Има една тежка недомислица в закона, която задължава земеделските производители да подготвят пасищата през юни и август - в най-сухото и горещо време. Технологията е такава, че с тежки верижни машини и един във веригата да удари един камък, получава се искра и всичко пламва. Защо тази подготовка да не се прави септември или октомври? Видяхте освен това, че нямаме машини, повечето от машините на пожарната са от миналия век".

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктор Кампенартс спечели 18-ия етап от колоездачната Обиколка на Франция
Виктор Кампенартс спечели 18-ия етап от колоездачната Обиколка на Франция
Кристина Петкова преодоля пресявките след първата сесия на европейското първенство в Банска Бистрица
Кристина Петкова преодоля пресявките след първата сесия на европейското първенство в Банска Бистрица