НОВИНИ

Изборите на главен прокурор и председател на ВАС започнаха с обвинения за нелегитимност (ОБЗОР)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:44, 17.10.2024
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

ВСС започна процедурата за избор на нов председател на Върховния административен съд, тъй като настоящият мандат на Георги Чолаков изтича в края на ноември. Решението беше взето с 15 гласа "за" и три "против". Гласуването трябва да се проведе на 20 март догодина.

Решението беше взето въпреки предупреждението на президента Румен Радев, че може да не подпише укази за нов главен прокурор и председател на Върховия административен съд заради изтеклия мандат на ВСС. Те отговориха с декларация, в която отбелязаха, че когато са освободили Иван Гешев от поста, никой не е реагирал, че са нелигитимни. Заради започнатите процедури адвокатите заплашиха с протест.

Заседанието на ВСС започна с обсъждането на позиция срещу обвиненията на политици и НПО-та в нелигитимност и политически зависимости.

"Забележителен е фактът, че през 2023 г., когато ВСС откри процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, липсваха възражения за нелегитимност и морален интегритет на съвета", коментира Боян Магдалинчев - представляващ ВСС.

Текстът предизвика спорове.

"Аз няма да подкрепя тази декларация. На мен ми звучи като политическа декларация, пък ние непрекъснато се упрекваме един друг да не говорим политически и да не изразяваме такива позиции", каза Атанаска Дишева - член на ВСС.

"Не считам, че е политическа по своя характер. Напротив - ВСС трябва да отстоява и собствената си независимост наред с тази на цялата съдебна система", отговори Даниела Марчева.

Позицията беше приета с 14 гласа "за". В нея се посочва, че внушенията за липса на морален интегритет, нелегитимност и политическа зависимост представляват груба намеса в независимостта на съдебната система. Според магистратите функционирането на настоящия състав при условия на изтекъл мандат не е по вина на ВСС, който е изпълнил задълженията си още през 2022 г. като е попълнил съдебната квота, но продължава да функционира заради липсата на избрани членове от НС.

БНТ: Може ли да тълкувате изказванията на президента като опит за кадруване в съдебната система?

Боян Магдалинчев - представляващ ВСС: Не, далече сме от мисълта, че това е опит за кадруване. Може да се приема като някакъв натиск, но не и намеса.

Според служебния министър на правосъдието Мария Павлова процедурите за избор на главен прокурор и председател на ВАС трябва да бъдат довършени, тъй като Конституцията го позволява.

"Дали е по-добре да бъде изпълняващият функциите и мандатът му един ден да стане десет години, ако го избере следващият ВСС , който не се знае кога ще бъде избран", посочи тя.

Според Павлова именно политиците са допуснали ключови институции да функционират с изтекъл мандат.

"Искам само да попитам какво направи НС последните две години да инициира процедура за избор на нов ВСС? Минаха три Народни събрания за две години - те дори не приеха правила. Не показаха елементарно желание да започнат процедура. Напротив - отмениха избора на магистратската квота, защото имахме поне половината избрани членове".

Всички 27 адвокатски колегии призоваха и двете процедури да бъдат спрени до избора на нов ВСС и заплашиха с протест. Настояват Борислав Сарафов да оттегли номинацията си за главен прокурор заради липсата на нужното обществено доверие.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Провал на BG-Alert: Защо системата за ранно предупреждение отново не сработи?
Провал на BG-Alert: Защо системата за ранно предупреждение отново не сработи?
Ансамбълът на пловдивския клуб Тракия обра отличията на държавното първенство по художествена гимнастика (ВИДЕО)
Ансамбълът на пловдивския клуб Тракия обра отличията на държавното първенство по художествена гимнастика (ВИДЕО)