НОВИНИ

Непроследимата комуникация: Тайните методи на лидера - фантом Яхия Синуар и членовете на Хамас

Сочен за мозъка на атаката срещу Израел от 7 октомври 2023 г., Синуар е мишена номер 1 за Тел Авив

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:55, 10.10.2024
Чете се за: 04:55 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Година след началото на войната между Израел и Хамас, цел номер едно на израелската армия - Яхия Синуар - остава на свобода. Макар от Тел Авив да успяха да ликвидират знакови лидери на движението, включително ръководителя на политическото крило Исмаил Хания, Синуар - мозъкът на военните операции на палестинската групировка, продължава да им се изплъзва. Френската обществена телевизия се свърза с експерти, които разкриват детайлите около тайните и често - аналогови методи за комуникация на Хамас.

Безжалостен, отличен стратег, двигател на бойните действия на Хамас. Така описват Яхия Синуар. През изминалата повече от година лидерът на палестинската групировка е още едно нещо - неоткриваем. Сочен за мозъка зад атаката срещу Израел от 7 октомври миналата година, Синуар е мишена номер 1 за Тел Авив. Но следите му се губят.

След повече от 12 месеца мащабна военна операция на територията на Ивицата Газа израелските сили ликвидираха голяма част от лидерите на Хамас, включително през август - ръководителя на политическото крило Исмаил Хания. Пробиха и унищожиха части от огромната мрежа от тунели, опасващи палестинската територия. Макар и няколко пъти да се твърдеше, че локацията на Синуар е установена, до ликвидирането му така и не се стигна.

Предполага се, че продължава да ръководи Хамас от бункер в Газа. За последно беше забелязан на кадри от охранителна камера, на които се вижда как заедно със семейството си се мести към друга локация. Когато нахлуват във въпросния тунел, израелските сили откриват още топло кафе, храна и други доказателства, че Синуар им се е изплъзнал на косъм. Как лидерът - фантом продължава да дава команди? Гершон Баскин е част от преговорния екип на Израел, който комуникира с представители на Хамас.

"Преди точно 15 минути разговарях с ръководител на Хамас. Чухме се по телефона. Още преди началото на войната Синуар е изпратил свои лейтенанти извън Газа и те са установили сложна комуникационна мрежа. Говоря с хора в Катар, Египет, Истанбул. Не знам дали по директен или някакъв друг начин, но те получават съобщения от Синуар и до днес", каза Гершон Баскин, член на преговорния екип от израелска страна.

Смята се, че докато излежава присъда в затвора, Синуар изпращал съобщения, като слагал лист хартия в парче хляб. Давал го на свой доверен куриер, който пък го предавал на този, на когото трябва. Известно е и че в даден момент от палестинската групировка също са използвали пейджъри, по примера на Хизбула. След като стана ясно, че и те са риск за сигурността на терористите, от Хамас са се върнали още крачка назад.

"Аналогови телефони - от тези - най-обикновените, които са на практика непроследими дори с най-модерната технология. Всеки ръководител от групировката има свой собствен код и така бойците знаят дали получават обаждане от Синуар или някой друг. Най-хитрото прикритие, е че през цялото време циркулират и фалшиви съобщения и обаждания, които да затруднят израелското разузнаване", обясни Рафаел Йерушалми, бивш служител на израелското разузнаване.

Твърди се, че инженери на Хамас са изградили телефонната мрежа в тунелите под Ивицата още през 2009 г. Всеки месец се правели проверки за евентуални подслушвателни устройства, а кутиите, които служели като трансмитери на обажданията, често били местени от съображения за сигурност. Предполага се, че след координираната атака срещу ливанската Хизбула, от Хамас са се отказали дори от аналоговите телефони и по всяка вероятност заповедите на Яхия Синуар достигат до неговите бойци по добре познатия му от затвора метод - написани на ръка върху лист хартия, така че израелските тайни служби да не могат да достигнат до съобщенията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лита Маркова: Георги заслужаваше този филм
Лита Маркова: Георги заслужаваше този филм
Даниел Дуков пред БНТ: Разширихме географията на чуждестранните участници в "Маратон София" (ВИДЕО)
Даниел Дуков пред БНТ: Разширихме географията на чуждестранните участници в "Маратон София" (ВИДЕО)