НОВИНИ

Даниел Дуков пред БНТ: Разширихме географията на чуждестранните участници в "Маратон София" (ВИДЕО)

Спортният директор на събитието коментира пред БНТ подготовката в оставащите дни до 41-ото издание на маратона в столицата на България.

Даниел Дуков
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
18:47, 10.10.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Спорт
Слушай новината

На 13 октомври, неделя, над 6 000 участници от над 30 държави и 5 континента ще вземат участие в ежегодния "Маратон София". Спортният директор на събитието Даниел Дуков коментира пред БНТ за подготовката в оставащите дни до 41-ото издание на маратона в столицата на България.

"Вече събрахме повече от 6 000 души на тези три дистанции - 10, 21, 42 км. В съботния ден ще стартират 1 000 души, така че общо стават повече от 7 000 състезатели от 55 държави, което е рекорден брой участници. Разширихме географията на чуждестранните участници в нашия маратон, така че това нещо е само радостно за нас.", сподели той.

"Много работа стои зад маратона. Ние вече от много години насам разширяваме популярността на нашето състезание във всякакви канали. Както знаете, то е със статут "Road Race level", което е бронзов етикет на Световната атлетика. Това означава, че нашият маратон е в календара на Световната атлетика и от там вече се научава в целия свят за него", разкри Дуков в предаването "България в 60 минути".

Спортният директор на "Маратон София" обясни и защо тази година трасето е различно.

"Тази година се наложи да променим трасето по няколко причини. Първата е, че ни изтече сертификата за точно измерено трасе от Световната асоциация на средни и дълги бягания и трябваше да направим ново измерване. Както знаете по бул. Владимир Вазов още текат ремонти - не е затворен пътят от горната страна на метролинията, така че ние няма как да го направим отново по това трасе", каза Даниел Дуков.

Вижте целия материал във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непроследимата комуникация: Тайните методи на лидера - фантом Яхия Синуар и членовете на Хамас
Непроследимата комуникация: Тайните методи на лидера - фантом Яхия Синуар и членовете на Хамас
Петима души са задържани при спецакция на полицията в Перник
Петима души са задържани при спецакция на полицията в Перник