НОВИНИ

Няма категорична позиция на Австрия за България в Шенген по суша, заяви Атанас Илков в Люксембург

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:12, 10.10.2024 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Снимка: илюстративна
Слушай новината

Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков заяви днес, че все още няма категорична позиция на Австрия за пълноправното приемане на страната ни в Шенген. Илков участва днес в Люксембург в заседанието на министрите от вътрешните работи на страните от ЕС, на което се обсъжда и темата за приемането на двете страни в зоната за свободно движение.

Австрия е единствената държава в ЕС, която все още блокира приемането на двете държави и в сухопътния Шенген.

Илков каза, че по време на Съвета е получил изключително сериозна подкрепа за пълноправното членство в Шенген.

"На днешната среща на Съвета получихме една изключително сериозна подкрепа за пълноправно членство в Шенген. Подкрепа, която е дадена на България и Румъния с оглед на всичко това, което сме постигнали, което отчетохме на днешния Съвет. Така че се надявам, съвсем скоро да имаме едно добро решение, което е дълго очаквано от България и Румъния. И то е на базата на всичко онова, което сме постигнали като отговорности и резултати от нашите съвместни дейности по гарантиране висока среща на сигурност в шенгенското пространство. С австрийския ми колега разговаряхме и преди няколко дена по телефона, и днес също разговаряхме, но към настоящия момент нямаме категорична тяхна позиция. Не мога да ви кажа каква ще бъде тя в следващите дни”, каза Атанас Илков - служебен министър на вътрешните работи.

Австрийският вътрешен министър коментира, че двете държави са постигнали напредък, но все още предстои сериозна работа.

“На правилния път сме, но не сме на края на пътя. Казах, че е постигнат напредък в борбата с нелегалната миграция. На австрийско-унгарската граница напливът е намалял от 13 000 на 800 през септември тази година. Това показва, че мерките работят”, отбеляза Герхард Карнер - министър на вътрешните работи на Австрия.

По-рано днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че се надява до края на нейния мандат, който изтича в края на ноември, да има окончателно решение за премахването на проверките по сухопътните граници на България и Румъния.

"Едно от двете решения, които бих искала да видя, преди да предам поста на моя наследник, е премахването на контрола по сухопътните граници за България и Румъния. Ние ги приветствахме в шенгенската зона, имаме много, много добър опит от премахването на контрола по въздушните граници. Мисля, че сега е време да премахнем и контрола по вътрешните сухопътни граници", коментира Илва Йохансон - еврокомисар по вътрешните работи.

През декември е последната среща на вътрешните министри от ЕС, но решението за пълноправното приемане на двете страни може да бъде взето и на заседание на посланиците от ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дария Варфоломеев и Стилияна Николова със специално участие в турнир в Самоков
Дария Варфоломеев и Стилияна Николова със специално участие в турнир в Самоков
Нийлс Хинтерман е диагностициран с рак
Нийлс Хинтерман е диагностициран с рак