НОВИНИ

Орбан в ЕП: Не сме далеч от решение за Шенген за България и Румъния

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:41, 08.10.2024
Чете се за: 01:45 мин.
По света
орбан сме далеч решение шенген българия румъния
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Приемането на България и Румъния в сухопътния Шенген продължава да бъде в дневния ред на Унгарското председателство на Съвета на ЕС. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан пред журналисти в Европарламента в Страсбург.

Според Орбан, унгарското председателство не е далеч от решение по въпроса. Той припомни, че само една държава е против (Австрия - Бел.ред), но решението трябва да се вземе с единодушие. Аз правя всичко възможно да убедя всички да пуснат българите и румънците, защото това е голямо предимство или би било голямо предимство за ЕС, каза Орбан.

Унгарският премиер смята, че двете страни защитават добре външните граници на ЕС. Ако не сме доволни как се справят, трябва да им дадем още много пари, за да подсилят външните граници на ЕС, коментира той. По думите му, няма никакъв смисъл между Румъния и Унгария да има шенгенска граница.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон каза снощи в ЕП, че на 10 ноември по време на срещата на министрите на външните министри от ЕС отново ще призове решението за приемането на двете държави в сухопътния Шенген да бъде взето да края на тази година. На 10 обаче няма са има гласуване по въпроса, а само дебат. Последната среща на вътрешните министри, на която може да бъде гласувано приемането на двете държави, е през декември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА привлече Николай Пенчев
ЦСКА привлече Николай Пенчев
Стаматова се класира за четвъртфиналите на двойки на турнир в Монастир
Стаматова се класира за четвъртфиналите на двойки на турнир в Монастир