НОВИНИ

Александра Жекова пред БНТ: Във футбола видях много общи неща с други спортове (ВИДЕО)

Трябваше да принеса опита си и да мога да се адаптирам спрямо тази динамика, споделя бившата сноубордистка

Александра Жекова пред БНТ: Във футбола видях много общи неща с други спортове (ВИДЕО)
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
13:50, 10.10.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Настоящият месец донесе ново предизвикателство на Александра Жекова. Бившата сноубордистка се присъедини към екипа от експерти на БФС. Тя влезе в ролята на спортен психолог на националните отбори на България за юноши до 15 и 19 години, а отговорностите и включват още менталната подготовка с треньорите за оптимизирането на тяхната работа с подрастващите.

Пред БНТ бившата спортистка, която понастоящем е практикуващ коуч, сертифициран от Международната Коучинг Федерация ICF, сподели, че вижда много общо между футбола и другите спортове.

Ние като спортни психолози, правим психоспортограмма на дадения спорт, с който работим и знаем какви са изискванията, които трябва да бъдат покрити като умения, възможности, които ние да подкрепяме състезателите да развиват. Аз видях много общи неща във футбола с много други спортове, с които вече бях работила. Единственото по-предизвикателно беше това, че вече работа в по-голяма група. Трябваше да принеса опита си и да мога да се адаптирам спрямо тази динамика, която вече има в груповата комуникация“, бяха първите думи на носителката на множество титли от европейски и световни първенства, както и от Световни купи.

Тя отбелязва, че младите футболисти все по-често обръщат внимание на психологията.

Забелязвам едно много високо ниво на възприемчивост, отговорност, мотивация за работа, желание за лично усъвършенстване, много висока и добра дисциплина. На интерес от страна на тези състезатели“, допълни Жекова.

Повече за това как се калява психиката на един спортист можете да видите в репортажа с Александра Жекова в предаването „Арена спорт“ тази неделя в ефира на БНТ 1 от 12:30 часа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха двама за производство на метамфетамин (СНИМКИ)
Арестуваха двама за производство на метамфетамин (СНИМКИ)
Джейхан Ибрямов остава в ареста
Джейхан Ибрямов остава в ареста