НОВИНИ

Ураганът "Милтън" удари Флорида - жертви, наводнения и разрушения по пътя на стихията

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:17, 10.10.2024 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Със скорост 205 км/ч. ураганът "Милтън" достигна сушата на Флорида. Стихията взе жертви и разруши сгради. Все още няма официална информация за пострадалите и загиналите.

Силата на "Милтън" отслабва и стихията вече е от първа степен с постоянни ветрове от 150 км/ч.

Приближаването на делфините до брега за местните хора това беше знак, че "Милтън" връхлита Флорида.

"Вече е твърде късно за евакуация, трябва да се скриете в убежище", заяви Рон Десантис, губернатор на Флорида.

Така изглежда да си в окото на бурята. "Милтън" донесе на Флорида серия от смъртоносни торнада, наводнения и мощни ветрове.

Над 2 милиона потребители в щата са без електричество. Съобщава се за над 120 разрушени къщи. В Сейнт Питърсбърг ветровете отнесоха покрива на бейзболния стадион.

"Ще видите как водата влиза в домове и предприятия. Хората ще трябва да бъдат спасявани и евакуирани от наводнените райони. Ще има наводнени пътища, което ще затрудни придвижването. Ако сте получили предупреждение за торнадо и то е минало, не означава, че не можете да бъдете засегнати от друго торнадо по-късно", допълни Майкъл Бренан, директор на Националния център за урагани.

Стихията принуди милиони хора в ивица от над 480 километра по крайбрежието да напуснат домовете си. Силата и начинът, по който "Милтън" преминава през населените места го прави опустошителен, каза за "Денят започва" Иванка Тонева, която живее във Флорида.

Тя сподели, че има проблеми с доставките на бензин и питейна вода. Американският президент Джо Байдън увери, че заедно с вицепрезидента Камала Харис ще продължат да оказват натиск върху компаниите да не вдигат цените на бензина, самолетните билети и стоките от първа необходимост.

Снимки: АП/БТА

Байдън и вицепрезидентът Камала Харис призоваха опонентите си да спрат с дезинформацията за урагана.

"Бившият президент Тръмп поведе атака с лъжи. Говори се, че засегнатите от бурите ще получат по 750 долара. Това не е вярно. Казват, че парите, необходими за тази криза, се пренасочват към мигрантите. Това трябва да спре. В моменти като този няма червени или сини щати. Има Съединени американски щати", заяви американският президент Джо Байдън.

"Бог ще ги пази" - увери Тръмп симпатизантите си в Пенсилвания и ги призова да се молят за хората от Флорида. Републиканецът отказа да участва в нов дебат с опонентката си Камала Харис. Няма какво да се дебатира, каза Тръмп.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тристранката ще заседава за размера на минималната заплата от 1 януари 2025 г.
Тристранката ще заседава за размера на минималната заплата от 1 януари 2025 г.
Ботев Пловдив отмени контролата срещу Крумовград
Ботев Пловдив отмени контролата срещу Крумовград