НОВИНИ

Без телефони в клас: Има ли ефект от забраната?

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
18:30, 10.10.2024
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Все повече училища в страната въвеждат забрана за използването на мобилни телефони. В основно училище "Найден Геров" в Бургас например учениците влизат в клас без мобилните си телефони от началото на тази учебна година. Оказва се, че всички се адаптират много добре, въпреки първоначалното неодобрение от страна както на ученици, така и на родители. Изключение се прави за ученици със здравословни проблеми, но след представяне на медицински документ. Как се приема забраната и какъв е ефектът?

"В нашето училище от началото на учебната година има такава забрана за ползването изобщо на мобилни устройства от учениците, от първи до седми клас. Основните ни мотиви, за да въведем тази забрана, са слабата концентрация на учениците по време на учебните часове, ниската адаптивност на учениците, успеваемостта им също е на по-ниско ниво и всички знаем за пагубното влияние на тези мобилни устройства върху детската психика", отбеляза Добринка Николова, зам.-директор на училище "Найден Геров".

"Изключение правят децата, които са с хронични заболявания, при тях жизнено важно е да ползват тези мобилни устройства", допълти тя.

Учениците от основно училище "Найден Геров" в Бургас имат две възможности - или да оставят мобилните си телефони у дома, или да ги прибират в специални шкафчета на входа на училището. Има по едно за всеки клас, което се заключва и достъпът до телефони е ограничен. Първоначално идеята не среща одобрението на някои от родителите.

"В началото дори бях абсолютно против и не подписах декларацията, че съм съгласна, но в следствие говорих с детето и стигнах до извода, че по-добре без телефон, за което съм благодарна, че се случи така. Детето е много добре, чувства се много добре и между другото аз вече съм спокойна, защото имам връзка по всяко едно време с класен ръководител, заместник-директор и дори директор", споделя родител.

"Много често ми се е обаждал - забравих си половината тетрадки или учебници. Мама търчи да ги носи. Сега чантата се проверява по три пъти, защото няма как да стане този номер, сам отговаря за себе си", допълва друга майка.

Учениците бързо свикват с новите правила и дори отчитат позитивите.

"Преди, като бяхме с телефони през междучасията само си гледахме, не си комуникирахме с децата, обаче сега, като ги взеха, вече имаме по-добра комуникация - не си гледаме телефоните, преговаряме си преди часа, ако има изпитвания", подчерта ученик.

Без телефон преписването също се оказва трудно.

"По време на тестове винаги е имало преписване и така е по-лесно учителите да могат да разберат истинските знания на учениците без телефон", споделя ученичката Михаела.

"Забраната за телефоните има голям ефект. Първо учениците са много по-фокусирани върху обучението. Концентрацията им е по-висока в часовете. Естествено, мотивацията им да участват в учебно-възпитателния процес расте. Няма какво да ги разсейва и не на последно място резултатите наистина са по-добри", отбележи Соня Янкова, учител по БЕЛ от училище "Найден Геров".

Според закона за училищното образование учениците не трябва да използват телефонните си по време на учебните часове. Правилото обаче често не се спазва.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арина Сабаленка продължава с феноменалната си серия на турнира WTA 1000 в Ухан
Арина Сабаленка продължава с феноменалната си серия на турнира WTA 1000 в Ухан