НОВИНИ

Ураганът "Милтън" взе четири жертви във Флорида, 3 млн. души останаха без ток

Разказ от първо лице на българка-очевидец на стихията

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
17:54, 10.10.2024 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Ураганът "Милтън" взе четири жертви във Флорида. По-рано днес стихията достигна бреговете на южния щат. Над 3 милиона души останаха без ток. Силата на урагана отслабва и стихията вече е от първа категория по скалата на Сафир-Симпсън - с постоянни ветрове от 150 километра в час.

Смъртоносни ветрове и серия от торнада отнесоха къщи във Флорида. Навсякъде летяха отломки. Водата нахлу в стотици домове и остави огромни щети. Над един милион души бяха евакуирани, а останалите посрещнаха стихията в убежища. Чували с пясък и специални укрепления бяха само част от мерките, които хората взеха, за да опазят живота си.

"Най-големият ми страх е, че моят красив град е разрушен - там, където съм се радвам да живея през последните 15 години", каза Брад Рийвс, жител на Сарасота.

Специално за БНТ от Флорида българката Таня Караджова разказа за трагедията в един от засегнатите градове - Сейнт Питърсбърг. Там бурята отнесе покрива на бейзболния стадион, който беше превърнат в спасителен център с походни легла.

"Вълните винаги са най-голямата опасност тук във Флорида. Този голям шум за този ураган се вдигна, специално за Тампа Бей района, защото ние сме на Мексиканския залив, на западния бряг. Причината да са толкова тежки наводненията от океана, е защото е по-плитък и по-полегат, което позволява на океана да изтласква много от океанската вода. Това е голямата опасност тук. Повече хора си отиват от наводнения, не от разрушаване на сгради", категорична е Таня Караджова, жител на Сейнт Питърсбърг.

По думите ѝ местните хора са сигурни, че няколкото торнада, връхлетели района, са отнели повече животи, отколкото са данните до момента.

"Понякога са по-страшни от урагана. Там нямаш много време, имаш минути да реагираш, а ние тук нямаме скривалища, както в централните щати. Търсиш мястото в къщата, където няма прозорци и чакаш да мине. Дори да си със здрава къща, ако те удари, разрушението е сигурно. Ние в един момент си помислихме, че нещо става, въпреки че те се обаждат. Минути преди това ни пращат съобщения. Грохотът беше толкова огромен, че застинахме. Не знаехме какво ще се стовари", разказа Таня Караджова, жител на Сейнт Питърсбърг.

С достигането на бреговете на Флорида ураганът "Милтън" отслабна значително до категория 3, докато по-рано, в зоната на Мексиканския залив, отговаряше на максималната 5-а категория. Очакванията бяха за много по-сериозни щети. Районът на Тампа Бей успя да избегне най-катастрофалните прогнози.

"Благословия за нас е, че не видяхме прогнозираното нахлуване на урагана. Така че, това... това ни запази. За щастие не видяхме пика на бурята, но в 7.00 часа тази сутрин, когато дойде приливът, реките преляха в целия окръг Хилсбъро, не само в град Тампа", подчерта Джейн Кастор, кмет на Тампа.

Разрушителните ветрове се очаква да продължат още няколко часа в централната и североизточната част на Флорида. Очаква се стихията да засегне още източното крайбрежие на щата, както и Джорджия и Южна Каролина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кануистът Любомир Любенов - единственият българин с два медала от Игрите в Москва 1980 (ВИДЕО)
Кануистът Любомир Любенов - единственият българин с два медала от Игрите в Москва 1980 (ВИДЕО)
10 000 билета са продадени за срещата България - Люксембург от Лигата на нациите
10 000 билета са продадени за срещата България - Люксембург от Лигата на нациите