НОВИНИ

Иван Костов дари част от личния си архив на държавата

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
18:03, 10.10.2024
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Бившият премиер Иван Костов дари част от личния си архив на Държавна агенция "Архиви". Архивите му са около шест линейни метра на хартия, като има и такива, които са на електронен носител.

Иван Костов уточни, че това не е целият му архив. Голяма част пострадала през 1999 г., когато в дома му имало 6 кражби и при една от тях някой е откраднал харддиска от компютъра. Костов сподели, че оставя албуми, снимки, лични документи, като кръщелно и брачно свидетелство, свидетелство за раждане и за завършен първи клас.

Като най-ценен документ Костов открои този, който е създал заедно с Веселин Методиев по време на мандата си. Той е свързан с националния идеал. В него се казва, че благосъстоянието на България зависи от благосъстоянието на нейните съседи. Иван Костов смята, че в момента има много изходи и възможности да се направи правителство.

"На всички днешни политици искам да кажа, че много се надявам да се поучат от миналото, от това, което е правено, от положителните неща, от грешките особено. Да не се надяват само на своите грешки, за да извличат поука за това какво следва да е добре за България. До компромис се стига, когато се изостави личният интерес и когато се остави на заден план партийният интерес или интересът на политическата формация. Ако е коалиция и се направи усилие, което е в името и в интереса на всички ни, т.е. на цялото общество, на България", коментира Иван Костов - премиер на България в периода 1997 - 2002 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селекционерът на Германия U21 повика трима нови футболисти за евроквалификациите срещу България
Селекционерът на Германия U21 повика трима нови футболисти за евроквалификациите срещу България
Кануистът Любомир Любенов - единственият българин с два медала от Игрите в Москва 1980 (ВИДЕО)
Кануистът Любомир Любенов - единственият българин с два медала от Игрите в Москва 1980 (ВИДЕО)