НОВИНИ

"Касапина от Хан Юнис" - кой е най-издирваният от Израел човек?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:47, 06.12.2023
Чете се за: 05:20 мин.
Близък изток
Слушай новината

Вторият по големина град в Ивицата Газа е обкръжен от израелската армия. Властите в Тел Авив съобщиха, че израелски военни са "в сърцето на Хан Юнис".

Основната цел на втората фаза на войната е залавянето на Яхия Синуар - лидер на Хамас, за когото се твърди, че е поръчал и организирал атаката срещу Израел на 7 октомври. Медии в Тел Авив съобщават, че израелски военни вече са обкръжили дома на "Касапина от Хан Юнис", както в Израел наричат Синуар.

Издирван, за да бъде убит" - снимката на Яхия Синуар оглавява списъците за най-търсените хора в Близкия Изток. Агенти от израелското разузнаване го описват като жесток, авторитетен, издръжлив, хитър, манипулативен. Но признават, че Синуар притежава харизмата на лидер.

"Ще преследваме Яхия Синуар. Ще го преследваме, докато го открием", каза Даниел Хагари, говорител на армията на Израел на 29.10.2023 г.

Хан Юнис е родното място на Яхия Синуар. И според заловени палестинци, той продължава да се укрива тамд.

"Много хора питат за унищожението на Газа. Целта е Хамас. Целта е Синуар", заяви Херци Халеви, началник на генералния щаб на армията на Израел.

От 6 години Синуар е лидер на политическото крило на Хамас. Издигането му към върха е бързо. Започва през 2011 г., когато той заедно с още 1000 палестински затворници е разещюменен за израелски войник Гилад Шалит. Подценяването на Синуар, по-късно властите в Тел Авив определят като грешка.

След излизането от затвора, палестинецът печели симпатиите на членовете на Хамас с обещанието, че ще унищожи Израел. Не крие контактите си с Иран. С годините се доказва, като добър стратег, амбициозен лидер и жесток човек.

"Яхия Синуар е най-жестокият човек, когото съм срещал през живота си. Уби на-малко 12 души в Ивицата Газа, защото ги подозираше в предателство. Затова го наричат "Касапина от Хан Юнис", посочи Михаел Куби, бивш директор на отдела за разпити към Службата зи сигурност на Израел.

Бившият израелски агент е разпитвал Синуар в продължение на 180 часа. Казва, че го познава много добре.

"Синуар е убиец, той има очи на убиец. През цялото време мечтае да убива евреи. За него няма значение дали е дете или жена".

Към кървавата биография на Синуар се добави и атаката от 7 октомври, при която бяха убити над 1200 души, а около 240 бяха взети в плен.

"Синуар направи грешка. Той зачеркна съдбата на Хамас, зачеркна съдбата на Газа", каза Йоав Галант, министър на отбраната на Израел на 7.11.2023 г.

Но Синуар не е това е мнение. Според него трябва да се вземат заложници, за да се подчини Израел. Казва, че се е убедил в това в израелските затвори, където е прекарал една-трета от живота си. С някои от пленените на 7 октомври, Синуар разговарял лично. На иврит. В един от тунелите под Газа.

"Баба ми каза, че е разговаряла със Синуар. Казала му: Как не се срамувате да правитие такива неща с хора, които цял живот са се борили за мир. Той не ѝ отговорил. Замълчал", разказа Даниел Лифшиц, внук на заложничка.

Израел обвинява Синуар за спирането на примирието.

"Независимо от ангажиментите към посредниците, Хамас отказа да освободи още израелски жени и деца. И зад това решение стои конкретен човек. Това е Яхия Синуар", каза Офир Генделман, говорител на правителството на Израел.

Синуар продължава да разполага със съдбата на около 140 заложници и с мрежа от стотици километри тунели в анклава, която може да му осигури лесно бягство. Военни анализатори вече сравняват политическия лидер на Хамас с Бин Ладен, който повече от 10 години беше най-издирвания човек в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На Никулден: Запалиха светлините на коледната елха в Бургас
На Никулден: Запалиха светлините на коледната елха в Бургас
Александър Томаш: Не стига, че имаме вътрешни проблеми, а и ни спират и външни неща
Александър Томаш: Не стига, че имаме вътрешни проблеми, а и ни спират и външни неща