НОВИНИ

Втора експертиза не успя да докаже дрогиран ли е бил Семерджиев по време на катастрофата (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:03, 06.12.2023
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
Слушай новината

За втори път не успяха да докажат, че Георги Семерджиев е шофирал автомобила си след употреба на наркотици, след като миналата година уби при катастрофа две момичета на столичния булевард "Черни връх".

Заключението на новата експертиза е, че не е измерена концентрацията на наркотично вещество в кръвта на подсъдимия, затова и не може да се каже кога Семерджиев е приел амфетамини- преди или след катастрофата.

Съдът назначи проверка дали и как се съхраняват кръвните проби на Георги Семерджиев. На днешното заседание отново не се явиха и двете свидетелки, призовани от защитата.

Според вещите лица от ВМА, които бяха изслушани в съдебна зала днес, са нарушени много правила при първоначалното изследване. Първо, взето е значително по-малко количество кръв за изследване от нужното, второ - направен е само качествен анализ - т.е. установено е наличието на наркотик, но не е направено количествено измерване - колко амфетамин се съдържа в кръвта. Трето, няма контролно изследване на урина, за да може да се направи анализ кога точно е приет този наркотик и как той би променил поведението на подсъдимия към момента на катастрофата.

Токсикологичната експертиза, възложена на вещи лица от ВМА, не може да отговори на въпроса кога Георги Семерджиев е приел амфетамин - преди или след катастрофата, при която загинаха Хариет Стефанович и Хриси Дилева.

Поредно заседание по делото срещу Георги Семерджиев - чакат се две експертизи

"Има наистина пропуски. Да, не можем да отговорим категорично на зададените въпроси, но съдът има правото да вземе своето адекватно решение. Това, че е задържан 24 часа по-късно е едно от условията, които е попречило за правилното извършване на процесуалните действия", посочи доц. д-р Людмила Василева, вещо лице, токсиколог във ВМА.

След като е отказал доброволно да даде кръв за изследване, разследващите са поискали разрешение от съда за принудително изследване. Така точно 29 часа след катастрофата, в Александровска болница е взета кръв от Семерджиев, но само две банки по 3 милилитра, вместо мининум 14 милилитра, каквито са изискванията. Освен това, неясно защо, от подсъдимия не е взета и урина за изследване.

"Задължително, според Наредба 1 от 2017 година се взима и кръв и урина, което е регламентирано със съответната Наредба, която споменах", посочи доц. д-р Людмила Василева, вещо лице, токсиколог във ВМА.

Така експертите сега не могат да кажат кога Семерджиев е взел амфетамин, а само хипотетично предполагат, че това е станало до 48 часа преди взимането на пробата. Не е изследвано количеството наркотик в кръвта и това дава повод на защитата да твърди, че подсъдимият може да не е седнал дрогиран зад волана.

"Ние твърдим, че има възможност и вероятност в тези часове, които не е бил задържан, тогава да е приел наркотичното вещество, а не към момента на ПТП-то", каза Мирослав Христов, адвокат на Георги Семерджиев.

БНТ: Има ли спор дали е или не е употребил наркотици Семерджиев?

Пламен Димитров, адвокат на Диана Стефанович: По днешната експертиза спор няма. Защитата иска да се намери кръвта, да се направи количествено измерване колко милиграма има амфетамин в кръвта.

Съдът възложи да се провери дали и как се съхраняват двете банки с кръвни проби от Георги Семерджиев и след като получи отговор да прецени възможно ли е да се възложи ново изследване, което да каже каква е концентрацията на наркотик в кръвта на подсъдимия.

Другата защитна теза на Семерджиев е, че не той, а момиче е било зад волана, но днес двете свидетелки пак не се явиха в съда. Едната е изпратила писмо, че е извън страната. На предишното заседание тя беше болна. Другата не може да бъде издирена. Телефонът, който подсъдимият е предоставил за връзка с нея се оказва грешен или непълен, а на адреса, който също Семерджиев е дал за призоваване на свидетелката, никой не я познава. Съседи дори твърдят, че апартаментът е необитаем от няколко години.

Апелативният съд възложи и още една експертиза, която не е направена по време на разследването. Тя е да се провери дали има биологичен материал по въздушната възглавница на шофьорското място и ако има, какво е ДНК-то на този материал - на Семерджиев или друго. Има обаче ДНК експертизи от биологичен материал иззет от лоста за скорости, волана на автомобила и ръкохватката от вътрешната страна на шофьорската врата - там е намерен ДНК профил само на Георги Семерджиев.

Снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин и Черно море подкрепиха благородна кампания
Пирин и Черно море подкрепиха благородна кампания
България с два финала, два национални рекорда и контестация на европейското първенство по плуване в Отопени (ОБЗОР)
България с два финала, два национални рекорда и контестация на европейското първенство по плуване в Отопени (ОБЗОР)