НОВИНИ

Семерджиев е приел амфетамин до 48 часа преди кръвната проба

Съдът отново ще опита да призове двете момичета, за едната от които Георги Семерджиев твърди, че шофирала при катастрофата

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:15, 06.12.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Георги Семерджиев, подсъдим за тежката катастрофа миналата година на бул. "Черни връх" в София, при която загинаха две момичета, е бил приел амфетамин до 48 часа преди взимането на кръвната проба. Това твърдят вещите лица, направили втората токсикологична експертиза, стана ясно на поредното заседание по делото днес.

Не може да се каже обаче какво е количеството приет наркотик, както и как е повлияло това на Семерджиев. Причината - не е изследвана концентрацията в кръвната проба, няма и изследване на урината, за да си направят необходимите заключения. Според експертите сред употребата на амфетамин и метаамфетамини се наблюдава проява на чувство за непобедимост, свръхактивност и склонност към високорисково поведение. Наблюдават се и прояви на параноя, които да доведат до поведение, което застрашава живота на употребила наркотик и околните.

"Има наистина пропуски. Да, не можем да отговорим категорично на зададените въпроси , но съдът има правото да вземе своето адекватно решение. Това, че е задържан 24 часа по-късно, е едно от условията, които е попречило за правилното извършване на процесуалните действия", обясни доц. д-р Людмила Василева.

"Ние твърдим, че има възможност и вероятност в тези часове, които не е бил задържан, тогава да е приел наркотичното вещество, а не към момента на ПТП-то", каза адвокат Мирослав Христов.

- БНТ: Има ли спор дали е или не е употребил наркотик?

- По днешната експертиза спор няма. Защитата иска да се намери кръвта, да се направи количествено измерване", заяви адвокат Пламен Димитров.

Взети са две епруветки от по 3 мл кръв, общо 6 мл, което е доста под изискването от 14 мл да бъдат взети за изследване.

Апелативният съд в София назначи токсикологична експертиза в началото на ноември, по искане на защитата на Георги Семерджиев. Софийският градски съд през април постанови присъда от 20 години затвор при първоначално строг режим за Семерджиев, като в момента той обжалва присъдата.

Снимки: БТА

Делото срещу Георги Семерджиев ще продължи на 25 януари в апелативния съд. За тогава отново са призовани две свидетелки във връзка с твърдението на Семерджиев, че не той е управлявал автомобила, а една от тях. Днес те не дойдоха да бъдат разпитани. Едната не е била намерена на адрес и по телефона, а другата е заявила, че не може да присъства, тъй като е в чужбина. Съдът определи защитата да доведе момичето, с което не е осъществена връзка.

Вижте прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболистите на Балкан приемат португалския Порто в първи мач от втората фаза на турнира за Купата на ФИБА Европа
Баскетболистите на Балкан приемат португалския Порто в първи мач от втората фаза на турнира за Купата на ФИБА Европа
Денков: Поехме управлението - показахме, че сме екип
Денков: Поехме управлението - показахме, че сме екип