Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Денков: Поехме управлението - показахме, че сме екип

Премиерът направи отчет за 6 месеца управление

Александър Марков
от Александър Марков
10:04, 06.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

"Точно преди половин година поехме управлението със съзнанието, че ще се грижим за хората и бизнеса. Освен срещу часовника се изправяме срещу яростни политически атаки, дезинформация. Бяхме сигурни, че подкрепата е несигурна, но показахме, че сме екип, който може да се съсредоточи върху реалните проблеми", заяви преди днешното заседание на Министерския съвет премиерът Николай Денков, който направи отчет за 6 месеца управление.

По думите му първата задача е била борбата с инфлацията.

"Подкрепихме покупателните способности. Инфлацията падна на нивата отпреди войната - 5,8% е при 6 миналият октомври и е най-ниската от 2 години насам. Гарантирахме мерки, които гарантират ниски цени на продуктите от първа необходимост. Обещахме българите да се хранят с повече евтина и качествена храна", каза Николай Денков.

Премиерът подчерта, че Коледа 2023 ще е по-добра от тази през 2022 година. "Цените на стоките са по-добри от миналата година", подчерта Денков.

Той отбеляза, че е започнала и реформата в правосъдието.

"Европа премахна специалния мониторинг и признава, че имаме аргументи да бъдем приети в Шенген. Нидерландия и Австрия го разбират. Въведохме мащабна децентрализация за общините. Ще получат 1 млрд. лв. през 2024, не по партиен принцип, а където има реални нужди. През януари очакваме хеликоптери, а през декември нови линейки. Дадохме началото на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", добави Николай Денков.

Денков отбеляза, че инвестициите са надхвърлили 6 млрд. лв.

"По европрограмите бизнесът може да получи 427 млн. лв. Ще плаща по-високи заплати. Ще направим трансформация от икономика на евтина работна ръка в икономика на добавената стойност. За да се справим с демографската криза в Бюджет 2024 въведохме мерки за отглеждане на деца. В 18-месечната програма на правителството повече от половината, 60%, ще бъдат приключени през февруари, в средата на управленската ни програма. Единственият смисъл това правителство да работи е ако България се движи в правилната посока", каза още Николай Денков.

Гледайте изявлението на премиера тук:


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семерджиев е приел амфетамин до 48 часа преди кръвната проба
Семерджиев е приел амфетамин до 48 часа преди кръвната проба
Повече от 30 ездачи участваха в благотворителен турнир по хобихорсинг на конна база НИЕСА
Повече от 30 ездачи участваха в благотворителен турнир по хобихорсинг на конна база НИЕСА