НОВИНИ

Три великотърновски училища от дни са без парно заради авария

bnt avatar logo
от БНТ
17:47, 06.12.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Във Велико Търново ученици от две училища и едно ученическо общежитие трети ден са без парно. Причината е голяма авария на топлопреносната мрежа, чието отстраняване тече и в този момент.

Проблемът засегна и около хиляда домакинства в града. Хората сами намират начин да се справят – с климатици, печки и духалки.

С якета в класните стаи и часове по 30 минути – така преминава седмицата за учениците от Професионалната гимназия по електроника "Александър Попов" във Велико Търново. Температурата не е падала под 18 градуса, затова и учебния процес не е спирал нито за ден. Това не е първата авария на парното и тъй като училището няма никаква алтернатива за отопление, има проверен вариант.

"Ние сме като в едно семейство, когато стане студено – си включваме това, което имаме. Така че разрешението е ние да помагаме на децата. Носим си печките от вкъщи, стопляме си класните стаи и децата са на топло. Това са деца и аз отговарям за здравето на тези деца", посочи директорът Нели Николова.

Заради по-ниските температури в класните стаи тази седмица децата учат и с намалени часове.

"Осигурили сме си топло с печка. Децата се справят, проблем са намалените часове. Малко е времето за работа. Трудно е за тях в това време да се съберат", каза Ваня Пенева – учител.

Общежитието при спортното училище във Велико Търново и Гимназията по моден дизайн са другите две училища, които разчитат основно на "Топлофикация". Там обаче имат и алтернатива.

"В Професионалната гимназия по моден дизайн и в общинското ученическо общежитие работят климатици. През деня в общежитието те са настроени на 18 градуса, тъй като учениците са в различните училища. Вечерта им вдигат градусите на 22. Отделен е въпросът дали електроенергията им е по-икономически неизгодна от топлоенергията. Но в двете училища беше топло", каза Пенка Игнатова – директор на дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" в община Велико Търново.

За "България в 60 минути" от Топлофикация уточниха, че част от авариите по топлопреносната мрежа вече са отстранени. Екипите работят по останалите. От дружеството казаха още, че възникналите проблеми не са извънредно положение и всяка зима има подобни повреди по трасетата. Засегнатите абонати ще получат компенсации.

Репортер: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с два финала, два национални рекорда и контестация на европейското първенство по плуване в Отопени (ОБЗОР)
България с два финала, два национални рекорда и контестация на европейското първенство по плуване в Отопени (ОБЗОР)
Какво става в "Пирогов"? Бивш и настоящ здравен министър спорят за състоянието на болницата (ОБЗОР)
Какво става в "Пирогов"? Бивш и настоящ здравен министър спорят за състоянието на болницата (ОБЗОР)