НОВИНИ

Какво става в "Пирогов"? Бивш и настоящ здравен министър спорят за състоянието на болницата (ОБЗОР)

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:29, 06.12.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Пирогов" е с над 30 милиона лева загуба - тя се е увеличила с около 7 милиона спрямо миналата година. Това обяви здравният министър. Според Христо Хинков спешната болница е декапитализирана, а одитът открил драстични нарушения на шефа ѝ. Това е причината Хинков да освободи изпълнителния директор на "Пирогов". Преди седмица оттам обявиха, че дълговете на болницата са стопени и тя дори е на печалба.

Здравният министър потвърди, че е подписал заповедта за освобождаване на шефа на "Пирогов" на 27 ноември, но документите за вписване са внесени в търговския регистър на 4 декември.

"Внушенията, че аз съм взел това решение и съм го скрил от медиите - не е вярно, Изразът: "Изглежда не", който беше цитиран много пъти, всъщност е мое становище, мое очакване, че изглежда директорът на "Пирогов" няма да бъде сменен поради голяма съпротива", коментира проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването.

От кого е очаквал съпротива, Хинков не отговори. Уточни, че е говорил с премиера за резултатите от одита в "Пирогов" няколко пъти.

"Докладвал съм му за нарушенията в "Пирогов", но решението за освобождаване на директора на болницата си е мое. Аз съм консултирал тази моя стъпка не само с премиера, но и с председателя на здравната комисия".

В "Денят започва" председателят на здравната комисия Костадин Ангелов се усъмни в достоверността на доклада и заяви, че здравният министър е изпълнил политическо поръчение.

"Защо не е освободен целият съвет на директорите, а е освободен само изпълнителният директор? Защото това е една политическа поръчка".

Последва отговор от Хинков:

"Що се отнася до внушенията, че аз изпълнявам някаква политическа поръчка във връзка със скандали от предишни периоди - одитният доклад дойде по-късно. Има конкретни закононарушения и те са направени от изпълнителния директор, те не са колективна отговорност на борда".

Хинков и Ангелов се разминаха и по въпроса за финансовото състояние на "Пирогов".

Костадин Ангелов: "Пирогов" е на печалба.

Христо Хинков: Дружеството е декапитализирано от гледна точка на финансовите му резултати. Има сключен договор с банка за заем и изплащанията в рамките на този заем не могат да бъдат отчитани като финансова печалба.

Медицинският съвет на "Пирогов" излезе с декларация, в която изразява несъгласието си от начина, по който научава за смяната на ръководството и иска среща със здравния министър. А от ГЕРБ се заканиха, че след ротацията здравният министър ще бъде сменен.

Самият министър Хинков обяви че, започват извънредни проверки във всички държавни болници.

По темата работиха: Альоша Шаламанов, Александър Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три великотърновски училища от дни са без парно заради авария
Три великотърновски училища от дни са без парно заради авария
Петър Лесов и Стойка Кръстева с висока оценка за представянето на българските боксьори в Ереван
Петър Лесов и Стойка Кръстева с висока оценка за представянето на българските боксьори в Ереван