НОВИНИ

Работещите в "Пирогов" поканиха здравния министър да посети болницата

bnt avatar logo
от БНТ
15:12, 06.12.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
работещите пирогов поканиха здравния министър посети болницата
Слушай новината

Работещи в болница „Пирогов“ настояват за осигуряване на нормални условия в сигурна и адекватна работна среда. Това се посочва в декларация от Медицинския съвет на болницата, подкрепена от Съвета по здравни грижи и други работещи в лечебното заведение. Декларацията, приета на днешно заседание на Медицинския съвет, е изпратена до премиера, до председателя на Народното събрание и до министъра на здравеопазването. В нея се отправя покана към министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков да посети болницата и да се срещне с Медицинския съвет, със Съвета по здравни грижи и работещи в лечебното заведение.

В декларацията се посочва още:

"Нека лични настроения и нагласи да не оказват влияние върху сериозни и важни за всички, включително и за цялото общество, решения като назначаване/освобождаване на ръководството на най-голямата спешна университетска болница „Пирогов“. Нещата трябва да се правят на принципна и прозрачна основа."

По време на заседанието от ръководството на „Пирогов“ е направен устен отчет за състоянието на болницата. Според него лечебното заведение има позитивен резултат и се развива успешно. По-рано здравният министър проф. Хинков посочи, че "Пирогов" има финансова загуба от повече от 31 млн. лева.

В документа се поставят въпроси, свързани със смяната на директора на болницата, както и със статута на „Пирогов“, който се обсъжда повече от 15 години.

„Изразяваме остро несъгласие да научаваме от медиите за предложените промени в ръководството. Изпълнявайки задачите при лечение на болните, персонал от 2500 човека заслужава да бъде уведомен от представители на Министерството на здравеопазването“, се добавя в декларацията.

Директорът - д-р Валентин Димитров, беше освободен от поста заради констатирани нарушения в болницата и заради създаденото обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на клиники, съобщиха вчера от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венцеслав Стефанов: Имам фаворит за шеф на БФС, но няма да го кажа, за да не изгори
Венцеслав Стефанов: Имам фаворит за шеф на БФС, но няма да го кажа, за да не изгори
Асен Василев: Ако един министър не среща подкрепа, най-нормалното е да си подаде оставка
Асен Василев: Ако един министър не среща подкрепа, най-нормалното е да си подаде оставка