НОВИНИ

Да си в плен на Хамас: Бащата на заложничката с български произход пред БНТ

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:27, 30.11.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Мейрав Тал - жената с български произход, която вчера беше освободена от Хамас, все още е в болница и с нея работят психолози.

Засега Мейрав е мълчалива и разговаря единствено с близките си. Баща ѝ, с когото първо в "По света и у нас" ви срещнахме, разказа за преживяното. Първата среща на Мейрав с близките ѝ трогнала всички в болницата в Тел Авив.

"Това беше най-красивото нещо, което можеше да видиш. Като тя влезе в коридора там - тя започна да тича и тия всичките започнаха да тичат към нея. Болницата казаха, че не са виждали такова нещо да имаме такава среща. Сега дъщеря ми е тука, много сме доволни, че е тука. Не говори много, не знам защо. След 53 дена в тия места, които е била, даже не може да се изкаже като човек. Физически е здрава, ама не знам как е вътре в себе си", обясни Несим Алфандари - баща на Мейрав Тал.

Ранили Мейраф още при отвличането. Оправила се някак, докато била заложник. В плен под земята, Мейрав била разделена от приятеля си, но срещнала друга жена - със същата съдба.

"Тя вика: с нея бяхме заедно, добре, че имаше някой, с когото да говоря няколко думи на иврит - на нашия език. Въоръжени, всички въоръжени са ги пазили с оръжие. Тя казва, че не е страдала от нещо специално - да са я били или нещо подобни. Тези младите, дето са ги хванали там - има много, които са ги срязали с ножове. Не само тормозили, изнасилили са и момичета", разказа бащата.

Несим не може да си обясни тази жестокост и подължава да подкрепя семействата на другите отвлечени.

"Българите в тая страна, които са дошли от България, са много ценени, защото ние не мразим".

Несим и цялото му семейство, включително Мейраф, вече са идвали в България и си пожелали отново да се върнат в родината на своя баща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филипа Филипова и Валя Маркова са съдии номер 1 по художествена гимнастика за 2023 година
Филипа Филипова и Валя Маркова са съдии номер 1 по художествена гимнастика за 2023 година
Българската мъжка щафета остана на 17-о място в Йостерсунд, победа за Норвегия
Българската мъжка щафета остана на 17-о място в Йостерсунд, победа за Норвегия