НОВИНИ

Протест пред "Пирогов" в подкрепа на началника на Клиниката по детска хирургия

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:27, 30.11.2023
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Протест пред "Пирогов". Екипът на отделението по детска хирургия, родители и близки на пациенти се събраха пред входа на Детската спешна помощ в знак на подкрепа към директора на клиниката проф. Христо Шивачев.

Поводът - резултатите от обявения конкурс за началник, на който националният консултант по детска хирургия е оценен с малко над 4 и отпада от конкурса. Междувременно председателят на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов обяви, че "въпросът е приключен" и професор Шивачев остава като директор.

Дни след като комисията за избор на началник на клиниката по детска хирургия не допусна досегашния директор до следващ етап на конкурса, пред "Пирогов" колеги и родители го посрещнаха с аплодисменти.

Цветелина: Моята внучка тук беше спасена и транспортирана от русенсата болница със съдействието на проф. Шивачев. Това са ангели в бели престилки.

Д-р Кая Памукова - детски пневмолог: Той издигна детската хирургия на доста високо ниво и продължава да го прави.

Д-р Цветко Георгиев - детски хирург: И като администратор, и като лекар няма съмнение в неговите качества и нашата подкрепа е безусловна.

Д-р Стоян Георгиев - уролог: Има напрежение, как може републиканският консултант да няма доверието на някаква измислена комисия?

Шивачев настоява заповедта за създаване на комисията, както и мотивите за поставената му оценка да станат публични.

Проф. Христо Шивачев: Искаме прозрачна процедура с ясни правила, нищо повече.

БНТ: Разочарова ли Ви тази оценка?

Проф. Христо Шивачев: Нека да ги публикуваме да видим. или съм средностратистически тройкаджия, който трябва да седи в ъгъла или не съм. Една такава оценка е оценка на цялата клиника и за това не мога да се съглася с нея.

Директорът на "Пирогов" обясни, че конкурсът е за административна длъжност, а не оценява медицинските умения на кандидатите. Комисията е съставена от независими външни оценители, както и служители от отдел "Човешки ресурси" в болницата. Негова е препоръката за председател да бъде избран депутатът Костадин Ангелов.

"Тяхната препоръка не е задължителна. Аз мога да се съобразя с нея, мога и да не се съобразя. Всички документи ще ми бъдат предоставени в понеделник, те трябва да се обработят, ще започна да ги гледам, накрая ще отсъдя по съвест. Ако сега ви кажа този ще бъде или няма да бъде, това означава, че аз съм се поддал и съм взел решение под натиск", каза Валентин Димитров - директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Само час по-късно обаче казусът имаше развитие.

"Въпросът е приключен. Професор Шивачев ще бъде началник на клиниката по хирургия, проведен е разговор с него, проведен е разговор и с директора", коментира Костадин Ангелов - председател на Комисията по здравеопазване в НС.

Професор Шивачев е единствен кандидат за поста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нефтохимик 2010 Бургас отново отстъпи на Аркас и отпадна от Купата на CEV
Нефтохимик 2010 Бургас отново отстъпи на Аркас и отпадна от Купата на CEV
Грети Стефанова, ПП-ДБ-СС: Предстои да решим дали да издигнем нов кандидат за председател на СОС
Грети Стефанова, ПП-ДБ-СС: Предстои да решим дали да издигнем нов кандидат за председател на СОС