НОВИНИ

"Болница за плюшени мечета" - студенти по медицина запознават децата с лекарската професия

bnt avatar logo
от БНТ
17:08, 30.11.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Асоциацията на студентите по медицина организира инициатива "Болница за плюшени мечета". Идеята им е да запознаят децата с лекарската професия и да им покажат че не е страшно да се ходи при лекар когато имат проблем.

Пациентите в "Болница за плюшени мечета" са играчки. А лекари са притежателите им. И докато поставят лепенки на въображаемите рани на куклите си, децата осъзнават, че да ходиш на лекар не е страшно.

"Тази инициатива е много хубава и специална, тъй като основната ни таргетна група са малките деца. Да преодолеят страха от посещение в лекарския кабинет, да се научат на това, че лекарите не са страшни и как ние можем да им помогнем".

"Като цяло децата, може би по-голямата част, се страхуват. Въпреки че има и деца, които вече не се страхуват, даже има и деца, които казват, че искат да бъдат лекари".

"Логично би било да се страхуват най-много от спринцовките, обаче това е нещото, което най-много ги привлича. Когато дойдат и започват, първото нещо, което е - това интуитивно по някакъв начин ги привлича и всъщност смятам, че по този начин като им покажем, че те на са страшни, ако им се наложи в някаква ситуация да им се постави, биха били по-спокойни".

Така - под формата на игра - децата научават в какво се състои лекарската професия и как протича самото лечение.

"Миналата година имахме инхалатори и като техният пациент, в случая - плюшената играчка има хрема или кашлица, може да му се направи инхалация. Даваме им на тях да направят инхалация, самите те да видят как се прави. Даже много от децата казаха, че вкъщи имат и ги използват".

"Моят мечок си е ранил крачето, за съжаление, и е в ролята на пациент. Миналата година едно детенце също си беше ударило крачето, затова му показахме как се реагира в такава ситуация, а именно - поставяне на лепенка. Детето изряза и излекува мечето", коментира Валентин Стоянов.

"Болница за плюшени мечета“ е инициатива на студентите по медицина, но родителите са тези, които полагат основите на здравната култура на децата.

"Ние с личния ни пример като майки, като бащи, като родители, сме тези, които трябва да възпитаме в едни бъдещи млади хора, че здравето е от голяма важност, че посещнието на профилактични прегледи и че отношнието към нашите лекари е от особена важност", посочи Мария Янева.

Инициативата протича успоредно в шестте градове, където има медицински университети - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен. А болниците за плюшени мечета са разположени в големите търговски центрове и приемат пациенти от 10 до 16 ч.

Репортер: Михаил Диков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удълженото примирие между Израел и Хамас е под въпрос
Удълженото примирие между Израел и Хамас е под въпрос
Палят коледните светлини на София на 1 декември
Палят коледните светлини на София на 1 декември