НОВИНИ

Нова патова ситуация в Столичния общински съвет, изборът на председател пак се провали

Мнозинството съветници или не гласува, или пусна невалидна бюлетина на гласуването за председател

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
13:31, 30.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Третият опит местни парламент да избере свои председател отново се провали. Разликата при този вот беше, че "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" не издигнаха кандидатурата на Борис Бонев. Това съобщи самият той в зала малко преди да започне гласуването.

Битката за мястото отново беше при балотаж между кандидатите на БСП и на "Възраждане" Диана Тонова и Красимир Гълъбов. Те събраха съответно 8 и 7 гласа от общо 40 гласували. Недействителни бяха 25 бюлетини.

Само 15 минути след началото на третия опит да бъде избран председател, общинските съветници от ГЕРБ, БСП, ИТН и част от "Възраждане" излязоха от залата. Според тях процедурата е нарушена, защото не им се дава реплика.

След връщането им в зала страстите се успокоиха, а дебатите за избор на председател продължиха. Тогава изненадващо пред съветниците в залата самият Борис Бонев заяви, че те няма да издигат председател.

"Взехме решение, че за трети път да издигаме моята кандидатура - няма да има смисъл. За днешното заседание нашето решение беше да не издигаме кандидат", каза Борис Бонев- ПП-ДБ-СС.

Според кмета на София Васил Терзиев заради случващото се в залата, дебат не може да се проведе.

"Разочарован съм, че вътре залата се превърна в място за пресконференции, а не дебат за това как да изберем председател, за да се отпуши работата и да се придвижат много важни за града ни неща", коментира Терзиев.

Два часа и половина по-късно началото на гласуването по същество започна. Останалите кандидатури бяха същите като предишните два пъти - на Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от "Възраждане" и Пламен Данаилов от "Има такъв народ". На балотаж се изправиха БСП И "Възраждане", но отново председател не беше избран.

От ГЕРБ заявиха, че биха участвали в преговори с ПП-ДБ-СС за председател, ако са поканени за мнозинство или бъдат представени конкретни имена.

"В разговора уж за политики се говорят вероятно и други неща. Затова и ние не сме на тези събрания,защото ние искаме да водим открит и честен разговор,ако ни поканят за мнозинство, за председател е едно, но разговор за политики е разговор за нищо", каза Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС.

"Те - първите трябва да решат с кого ще управляват. Така на миналия мандат ние нямахме мнозинство, ние търсихме подкрепа и я получихме от "Патриоти за София и не разчитахме на плаващи мнозинства", посочи Георги Георгиев- ГЕРБ-СДС.

От ПП-ДБ-СС за пореден път обясниха, че търсят подкрепа за конкретни политики и с оттеглянето на кандидатурата дават възможност да се стигне до избор.

"На този етап разбирателство няма как да има. Затова даваме възможност - на всички останали 38 общински съветници е повече от достатъчно да гласуват и да изберат председател. И им казахме, че ако изберем председател тогава работата може да започне", коментира Борис Бонев.

Според БСП ще се стигне до преповтаряне на "сглобката" от националното управление на местно ниво.

"Чухме колегите от ГЕРБ, че чакат покана, за да управляват с ПП-ДБ-СС. От месеци ви казах, че се подготвя тази "сглобка" от национално ниво да се прехвърли в Столична община. Ефектът ще е същият - едно пагубно управление за столицата", смята Иван Таков.

От "Възраждане" са категорични, че ако сглобката не може да се разбере на общинско ниво, те не се страхуват да поемат управлението.

"Те се правят на приятно разсеяни,невинни и никой не иска да поеме отговорност за управлението на София. Пак казвам те са в сглобка и коалиция на национално ниво. Кое точно ги спира да бъдат в коалиция и на местно ниво? Ако не желаят да управляват София, да подкрепят нашия кандидат".

Следващият, четвърти опит за избор председател на Съвета ще бъде на 7 декември.

Снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фермери и животновъди поискаха оставката на земеделския министър
Фермери и животновъди поискаха оставката на земеделския министър
Непълнолетен открадна кола и катастрофира на АМ "Тракия"
Непълнолетен открадна кола и катастрофира на АМ "Тракия"