НОВИНИ

Над половината от сигналите за паднали клони в София все още чакат да бъдат обработени

Алекс Донев
от Алекс Донев
10:57, 30.11.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Пети ден след обилния снеговалеж в София са обработени малко повече от една трета от сигналите за паднали клони и дървета, подадени към 112.

От началото на възникналата ситуация са получени 2354 сигнала на телефон 112, от тях са обработени 860. Работата на всички екипи на терен продължава, заяви в "Денят започва" Сияна Хлебарова, главен експерт в Дирекция "Зелена система".

"Няма как да кажем конкретна дата за отстраняване на всички паднали клони, тъй като до вчера още постъпваха сигнали. Направили сме необходимата организация и всички екипи са на терен. Екипите са приоритизирани. Първо се обработват сигналите с по-голяма спешност - в близост до здравни заведения, детски градини и ясли, училища, паднали дървета върху улици и тротоари, които пречат на движението и са опасни за гражданите", заяви Хлебарова.

Новият директор на Столичното предприятие за третиране на отпадъци Николай Савов отчете, че от снеговалежа насам количеството отпадъци, което постъпва в предприятието расте прогресивно.

"Първият ден 30 тона отпадъци постъпиха, после 80, после 90. Днес очакваме над 100 тона отпадъци. Дървесината, която постъпва в предприятието се обработва до компост", каза той.

От Столична община уверяват, че проверките текат и след нормализиране на ситуацията ще бъде направен анализ и ще се прецени ще има ли санкционирани.

"Този типичен сняг не е толкова типичен. Не са 10 см, а са 30 - 40 см тежък сняг върху разлистени дървета. И не е само защото „Зелена система“ не са си свършили работата да окастрят дърветата", коментира кметът на София Васил Терзиев.

С приоритет се обработват сигналите по спешност и тези, които възпрепятстват нормалното движени в града или достъпа до учебни и здравни заведения. Според Сияна Хлебарова разстителността в града се следи ежедневно, въпреки че отговорността за подържането ѝ е разпределена между много институции. Дирекция "Зелена система" отговаря за дърветата в големите паркове и градини, както и по тротоарите. Всички дървета в междублоковите пространства пък са отговорност на районните администрации.

Още подробности вижте във включването на Алекс Донев

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъжкият волейболен тим на Левски ще играе с румънския Динамо на осминафиналите на турнира Чалъндж къп
Мъжкият волейболен тим на Левски ще играе с румънския Динамо на осминафиналите на турнира Чалъндж къп
Победи за българските тенисисти на осминафиналите при двойките на турнира "Еди Хер" в САЩ
Победи за българските тенисисти на осминафиналите при двойките на турнира "Еди Хер" в САЩ