НОВИНИ

Пети ден населени места в Две могили са без ток и вода

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
10:09, 30.11.2023 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава да има населени места в страната, които не могат да се справят с последиците от обилния снеговалеж от края на миналата седмица.

Частично е все още бедственото положение в Община Две могили, Русенско, където хората в някои села пети ден са без ток. Дори се наложи намеса на армията с техника и военнослужещи, за да се отстраняват авариите по далекопроводите. А хората разчитат на печки на дърва и на агрегати, за да се топлят и да запазят събираната преди зимата храна и стока.

"Пети ден сме без ток, отопляваме се на ток, изхвърлихме всичко от хладилника и фризера, спим в приятели", сподели жител.

"Намесата на военна техника се наложи, тъй като аварията е на отдалечено място от главния път. Нямаше как да се стигне до мястото. Към днешния ден е възстановен далекопроводът, стълбът е монтиран, жиците са опънати, така че вече има ток към помпената станция за подаване на електроенергия за водата, за града и за няколко от селата. Очаква се до края на деня да бъдат възстановени и трасетата с откъснати жици в населените места, включително Две могили, за да може населението до края на деня да има електроенергия в къщата си", заяви в "Денят започва" кметът на Две могили Божидар Борисов.

Собствениците на магазини вече са потърсили отговорност от енергоразпределителното дружество за сериозните загуби, които търпят.

"Звъннах и ги попитах: "Какво трябва да направя, да ви докарам развалената стока ли", каза Весела Асенова, собственик на хранителен магазин в с. Баниска.

От електроразпределителното дружество увериха, че всяко подадено искане за обезщетение или неустойка се разглежда индивидуално и в зависимост от конкретните обстоятелства и нормативни изисквания. Екипите им продължават да отстраняват и възникнали вторични аварии.

"Прекъснати са проводниците. Мокрият сняг ги е накъсал. Положението е почти овладяно в нашия район", каза Борислав Борисов, електромонтьор от "ЕРП – Север".

Уверенията на електроразпределителното дружество и на местната власт са, че до края на деня ток ще има.

Вижте още в репортажа на Пламенка Тонева.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състоянието на патриарх Неофит е стабилно
Състоянието на патриарх Неофит е стабилно
Какви опасности крият планините през зимата?
Какви опасности крият планините през зимата?