НОВИНИ

Проф. Александър Маринов: Няма пречки президентът да наложи вето върху бюджета

Законът го позволява, допълни проф. Маринов

bnt avatar logo
от БНТ
08:35, 30.11.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

След като законът позволява, няма пречки президентът да наложи вето, ако смята, че бюджетът не отговаря на нуждите на хората. Това заяви в "Денят започва" проф. Александър Маринов, който беше част от Стратегическия съвет към президентството.

По думите му бюджетът се прави, за да функционира добре държавата и обществото да бъде удовлетворено.

"Президентът показва, че може и трябва да се управлява по друг начин. Точно това очакват голяма част от българските граждани. Обществото иска да се прави политика по нов начин", каза той.

"Проблемът е, че скандалите в парламента не са някакво театро, те са по същество и засягат важни въпроси. Ние всички се радваме, че управлението не пада, а то в крайна сметка трябва да върши работа", подчерта Александър Маринов.

Професор Александър Маринов коментира, че местните избори са били една от причините за нова стратегия на управление на някои от водещите партии в парламента.

"Местните избори станаха повод за нови поведения, нови стратегия. Местните избори породиха напрежение във всяка една от партиите и бяха поредният тест, макар и косвен, за правителствената програма, която не се изпълнява", уточни той.

Според проф. Маринов ДПС не е втора политическа сила и избирателите им са затворени в едни етногеографски граници.

"Те имат нулево присъствие в големите градове на страната. Такава партия не може да претендира за водеща. ДПС винаги са били силни, но се държат далеч над реалния си капацитет. Заявките за места в изпълнителната власт на Делян Пеевски не са достатъчно подплатени с ресурс, за да бъдат наложени по този начин ", обясни професорът.

Той обясни, че ситуацията около промените в конституцията е доста неясна, защото има много сериозни противоречия вътре в т.нар. конституционното мнозинство.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОК е одобрил единствено кандидатурите на Франция и САЩ за домакини съответно на Зимните олимпийски игри през 2030 и 2034 г.
МОК е одобрил единствено кандидатурите на Франция и САЩ за домакини съответно на Зимните олимпийски игри през 2030 и 2034 г.
Лудогорец се изправя срещу Спартак Търнава в мач от петия кръг на груповата фаза в турнира Лига на конференциите
Лудогорец се изправя срещу Спартак Търнава в мач от петия кръг на груповата фаза в турнира Лига на конференциите