НОВИНИ

Нови искри в сглобката: Пеевски с критики към Денков, Борисов - арбитър (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
19:24, 29.11.2023
Чете се за: 06:20 мин.
У нас
Слушай новината

Пеевски и Денков в нов задочен спор за управлението на държавата. Председателят на парламентарната група на ДПС призова в отворено писмо премиерът да си върши работата и отново изяви готовност да заеме мястото му. Министър-председателят пък разкритикува депутатите от бюджетната и здравната комисии, които не приеха вчера бюджета на НЗОК, след като ГЕРБ и ДПС се въздържаха. Борисов успокои, че пари за здраве ще име, но постави условия. Опозицията обвини мнозинството, че превръщат здравето на българите в залог на партийни интереси.

В ново отворено писмо председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски остро критикува премиера за това, че четири денонощия бедстват домакинства без ток, затворени са пътища, спешният телефон не работи. А заради липса на ток в аптеките е бил застрашен животът на болните, затова от ДПС ще внесат предложение за отпадане на електронните рецепти.

В началото на правителственото заседание премиерът Николай Денков отговори задочно на Пеевски:

"Електронизацията е друг основен приоритет, който ще гарантира изсветляването на системата, къде отиват парите ни, изнасят ли се незаконно лекарства. Затова електронизацията, включително и електронните рецепти, са ключова част от здравната ни реформа. За разлика от аналоговите процеси с неясни резултати дигиталните системи дават възможност за ясен анализ и определяне на ефективни здравни политики."

И на свой ред отправи критики към депутатите, които във финансовата и здравна комисии вчера отхвърлиха бюджета на Здравната каса.

"Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето - буквално. Неприемането на план-сметката в бюджета на Здравната каса вчера в комисия е удар и по лекарите, и по пациентите. Бюджетът за здравеопазване е рекорден, над 1,1 милиарда лева в повече, който вече стана 8 милиарда годишно", заяви Николай Денков - министър-председател.

От ГЕРБ и ДПС увериха, че пари за здраве ще има и призоваха премиерът да не дава съвети, а да изпълнява задълженията си.

"Така, че без бюджет няма да останат. Премиерът Денков, мога да му кажа, че управлението на София беше такова тези дни, че действително застраши здравето и живота на хората. Изпотрошиха се по заледените улици, така че риска за здравето беше там", каза Бойко Борисов - председател на ГЕРБ.

"Между първо и второ ще прекроим нещата. Няма нищо фатално, ще има бюджет Здравната каса, да не се напряга прекалено премиера, да си върши другата работа, която не си я върши", каза Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС.

Пеевски отново заяви, че е готов да седне в премиерския стол:

"Ако той не може да се справи, да отида да му свърша работата. Аз мога. Той не може да я върши. Ако трябва, мога да отида за 1 месец да се пробвам и ако нещата са по-успешни и рейтингът и по-висок мога да поостана. Е, той срокът му изтече, след 3 месеца няма да е премиер."

Борисов не видя проблем в зачестилите словесни престрелки между Пеевски и Денков:

"Нека оставим тези две момчета да си спорят помежду си."

И обясни защо от ГЕРБ са се въздържали при гласуването на бюджета на касата:

"Ние не сме против бюджета. Има две неща, които ни смущават. От принципала министърът на здравеопазването, обществените поръчки, за които вече имаме много съмнения, разбира се, за онколекарства, отиват директно в касата."

"Забранява се възможността за създаването на нови болници и сключването на договри по нови дейности през 2024 г.", каза д-р Костадин Ангелов - председател на здравната комисия, ГЕРБ-СДС.

От БСП обвиниха мнозинството, че залагат здравето на хората в името на партийни интереси.

"Постоянно отлагат решения, за да си дадат време да си извиват ръцете и да си правят отстъпки. Така е например бюджета на здравната каса, който не се прие в комисия и се даде време - днес разбрахте за какво - докато се разберат за обществените поръчки и дали да има нови частни болници", каза Корнелия Нинова - председател на БСП.

От БСП и ИТН обвини управляващите и че тайно готвят през 2025 г. продажба на 1/5 от държавния поземлен фонд за 340 млн. лв., заложено от Асен Василев в тригодишната бюджетна прогноза. Тошко Йорданов показа и документи. От ГЕРБ и ДПС заявиха, че не са запознати, но няма да допуснат продажба на държавни земи.

Борисов и Пеевски обясниха, че не са подкрепили и създаването на парламентарна комисия за оказван натиск върху министъра на електронното управление с аргумент, че по случая се води разследване.

По темата работиха: Николай Минков, Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Норвегия спечели щафетата на 4 по 6 км в Йостерсунд при жените
Норвегия спечели щафетата на 4 по 6 км в Йостерсунд при жените
Берое и Рилски спортист постигнаха победи в първенството на България по баскетбол за жени
Берое и Рилски спортист постигнаха победи в първенството на България по баскетбол за жени