НОВИНИ

4 месеца след убийството в Цалапица - задържаха заподозрения Рангел Бизюрев в Дания (ОБЗОР)

От прокуратурата не се ангажираха със срок кога той ще бъде предаден на българските власти

bnt avatar logo
от БНТ
18:35, 29.11.2023 (обновена)
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

Издирваният за убийството на 24-годишния Димитър Малинов от пловдивското село Цалапица е задържан. Рангел Бизюрев е арестуван тази сутрин в малък град в Дания. Той се издирва от 4 месеца с Европейска заповед за арест. Близки и приятели на убития младеж очакват от месеци ареста на Бизюрев. Случаят предизвика вълна от протести в Цалапица, тъй като срещу другите двама, свързани с тежкото престъпление близнаците Борислав и Валентин Динкови, беше повдигнато само обвинение за лично укривателство. Заради пропуски в разследването Бизюрев успя да избяга в Германия, а след приключилата проверка на случая, МВР уволни дисциплинарно бившия директор на Областната дирекция Васил Костадинов и на началника на Районното управление в Стамболийски Ангел Керпиев.

Според разследващите, Рангел успял да прикрие следите си дълго време с помощта на фалшиви документи. В чужбина той създал мрежа от контакти, а така също и поддържал връзка със свои близки в България. Разследващите отказаха да дадат детайли през кои държави е преминавал. Знае се, че е летял за Германия четири дни след убийството. През това време очевидно не са предприети достатъчно действия за издирването на изчезналия 24-годишен Димитър Малинов. Чак след като майката даде гласност и започнаха серия от протести, разследването се ускори. Задържани бяха близнаците Валентин и Борислав Динкови, които показаха къде е заровено тялото на младежа. Последваха и полицейски уволнения. С постовете си се разделиха директорът на РПУ-Стамболийски и началникът на полицията в Пловдив. И към момента близките на убития Димитър не вярват, че единственият убиец е Рангел Бизюрев. Те настояват близнаците да бъдат обвинени в съучастие. В петък срещу тях започва процес по обвинение за лично укривателство.

Вижте и прякото включване на Таня Матева

(майката на Митко говори по телефона с близки от Англия):

- В Дания е заловен...

- Всичко ще свърши с добър край да знаеш.

- Надявам се. Имало Господ. Вярвам в Господа.

Така в Цалапица посрещнаха новината за ареста на Рангел Бизюрев.

Атанаска Бакалова, майка на Димитър: "Защо се кри четири месеца? Защо се кри?! Че и той има някакви вина, има някаква вина. Той човек без вина няма да тръгне да се крие. И той има евентуално някакво участие."

- Продължавате да смятате, че не той е виновен номер едно така ли?

- Да. Считаме, че не е той виновен.

За да чуят лично подробности за задържането на Рангел, близки и приятели на убития младеж дойдоха пред сградата на прокуратурата в Пловдив. Майката на Димитър разговаря с представителите на полицията за проточилото се издирване.

"От гледище майката на Димитър това е безкрайно дълго време. Сектор "Издирване" на Националната полиция не е спирал да работи по издирването на Бизюрев нито ден", каза Стефан Джолев, началник сектор "Издирване" в ГДНП.

Стана ясно, че от началото на седмицата българските власти водят разговори с партньорските служби в Дания, където е бил засечен заподозреният Бизюрев. Той е бил арестуван тази сутрин в 9:40 часа българско време.

"Бизюрев е задържан в един провинциален град на Кралство Дания, където по наша информация беше започнал работа в фирма за почистване на стъкла", каза Стефан Джолев.

След като напуска България, Бизюрев е бил в няколко държави, сред които и Италия. Бил е с фалшиви документи, но не е променял външността си.

"В интерес на истината, заради това, че е живял доста дълго време в чужбина, е изградил една мрежа от контакти... със сигурност не се укриваше сам", каза още Стефан Джолев.

снимки: БГНЕС/Архив

Според разследващите, Бизюрев е поддържал контакти със свои близки в България. Сега на база на бъдещите му обяснения ще се преценява как ще продължи делото срещу близнаците Валентин и Борислав Динкови, обвинени, ча са му помогнали да укрие тялото на Димитър.

"Възможно е да се извършат очни ставки, да се проверяват и т. н. - версии различни ние сме проверили, голяма част от нещата, изчаква се да се извършат действията", каза Ваня Христева, окръжен прокурор на Пловдив.

Бизюрев най-вероятно ще бъде върнат в България около Коледните празници.

В петък в Районния съд в Пловдив започва отново делото срещу близнаците Валентин и Борислав Динкови, обвинени в лично укривателство. Семейството на Димитър Малинов ще бъде пред съда с искане те да бъдат привлечени като съучастници.

екип на БНТ-Пловдив

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българчета станаха първенци на Балканиадата по информатика
Българчета станаха първенци на Балканиадата по информатика
Нов случай на домашно насилие: Мъж преби жената, с която живее, защото се опитала да го напусне
Нов случай на домашно насилие: Мъж преби жената, с която живее, защото се опитала да го напусне